10 ting du bør overveje før et jobskifte
Jobskifte kan være et vendepunkt i karrieren – med mulighed for nye udfordringer, øget arbejdsglæde og personlig udvikling. Men det er ikke uden risici
Hvert år skifter mere end hver fjerde dansker job. Nogle søger aktivt nye græsgange, mens andre pludselig får et godt tilbud fra deres netværk eller en headhunter.
For de fleste går det godt. Men et uovervejet skift kan medføre, at man ender i en situation, der ikke er bedre – eller måske endda værre – end den, man forlod.
Derfor er det afgørende at stoppe op og stille sig selv de rigtige spørgsmål. Hvad motiverer dig til at søge videre? Har du udnyttet alle muligheder i dit nuværende job? Og hvordan harmonerer et nyt job med dine langsigtede tanker om dit liv?
Vi har listet ti ting, som er værd et tænke over og som kan guide dig tættere på den rigtige beslutning for dig.
Log også ind og se, hvad din kontrakt bør indeholde.
Og husk at intet slår personlig rådgivning, så lad vores jurister tjekke om din nye kontrakt er i orden, før du skriver under.
10 ting at tænke over
1. Har du udforsket alle muligheder i dit nuværende job? Før du forlader din nuværende stilling, så afdæk først, om du har udnyttet alle muligheder for forbedring i dit nuværende. Har du taget initiativ til at ændre de ting, der gør dig utilfreds? Ofte kan interne forandringer skabe større tilfredshed end et jobskifte. Book personlig sparring.
2. Hvad driver din motivation? Hvorfor vil du egentlig skifte job? Er det noget du er gået målrettet efter, eller en impulsiv ide eller mulighed. En sund motivation – ønsket om at vokse, lære nye ting eller få nye udfordringer – giver den bedste start i et nyt job. Hvis din motivationen udelukkende er flugt fra dit nuværende job, så overveje, om udfordringerne kan løses.
3. Har du pyntet dit udstillingsvindue? Sørg for, at din profil på LinkedIn og andre jobsøgningsnetværk er opdateret, og at du under indstillinger på LinkedIn har sagt ja til at blive kontaktet af headhuntere – det kan du gøre uden at din arbejdsgiver kan se det. Det kan også være en god idé at udvide dit netværk proaktivt og engagere dig i relevante faglige fællesskaber, før du begynder at søge nyt job.
4. Har du researchet din kommende arbejdsplads og branchen? Undersøg markedet grundigt, før du skifter branche eller virksomhed. Er der vækstpotentiale, og hvordan står de virksomheder, du overvejer, økonomisk? Se, hvad nuværende og tidligere ansatte siger om den arbejdsplads, du overvejer – og læs, hvad kunderne siger på Trustpilot.
5. Er din økonomi robust nok til et skifte? Overvej, om et jobskifte kan påvirke din økonomi på en uforudset måde. Et højere lønniveau kan være fristende, men husk også at du mister dit lange opsigelsesvarsel med løn. Overvej eventuelt en lønsikring i en periode – husk, den skal tegnes seks måneder før første udbetaling.
6. Hvordan passer dit nye job med dine drømme og værdier? Er det et skridt tættere på dine drømme? Et skridt nedad, til siden eller i en helt ny retning? Tænk det igennem. Det er ekstra vigtigt, hvis du bliver kontaktet af en headhunter med et fristende tilbud, som du måske ellers aldrig ville have overveje. Vil denne stilling give dig de erfaringer og kompetencer, du ønsker? Undersøg også virksomhedens værdier og kultur. Passer de til dine personlige værdier og arbejdsstil? Ræk ud til dit netværk og se, om du kan komme bag facaden på den polerede employer branding og virksomhedens værdisæt.
7. Hvordan vil den nye virksomhed gavne din udvikling? Tjek, hvad den nye virksomhed tilbyder af videreuddannelse, mentoring og karriereudvikling. En arbejdsplads, der investerer i dine kompetencer, er ofte mere tilfredsstillende på lang sigt. Tjek i dit netværk og på LinkedIn, om du kender nogle, der kan fortælle dig mere om arbejdspladsen.
8. Hvordan påvirker jobskiftet dit privat- og arbejdsliv? Overvej, hvordan jobbet vil påvirke balancen i dit liv. Betyder det nye job flere rejser, længere arbejds- eller transporttid? Er arbejdstid og sted fleksibelt? Og så det vigtigste med timingen: Har du energien til at skifte job lige nu og mentalt overskud til at forholde dig til nye opgaver, rutiner og relationer.
9. Er lønnen og kontrakten i orden? Husk altid at tjekke din aktuelle markedsværdi i vores lønberegner, før du skifter job. For identiske salgs- og marketingjob kan der være 67 pct. i lønforskel på tværs af brancher. Send også din kontrakt til gennemsyn hos vores eksperter, før du skriver under. Vores jurister finder fejl og mangler i de fleste kontrakter – fra stort til småt – som stiller dig dårligt nu eller som kan give problemer senere hen.
10. Hvordan forbereder du dig på en succesfuld jobstart? Når du har besluttet at skifte job, så forbered din egen onboarding. Tænk over, hvordan du hurtigt kan lære den nye virksomheds processer og kultur, og hvordan du kan bidrage fra dag ét. Overvej at søge information om forventninger og normer på forhånd. Det sikrer dig bedre odds for at blive en succes i dit nye job. Se vores video om, hvordan du får en god jobstart.