• Stress
  • Karriere

Stress er tabu på jobbet – værst blandt unge

Mange forsøger at knokle sig ud af stress fremfor at tale med chefen om det
  • 01.03.2024
  • Michael Krag-Svendsen

Del artikel

Kun hver tredje føler sig grebet, når de henvender sig til deres chef med symptomer på stress. De fleste fortsætter med at arbejde hårdt eller tier problemet ihjel. Se fem tegn på stress

Symptomer som tankemylder, overspringshandlinger, hjertebanken og værre tilfælde er almindelige.

Næsten halvdelen af danskerne (45 pct.) har følt sig stressede i større eller mindre grad det seneste halve år.

Dette gælder især for de yngre i alderen 19-34 år (52 pct.) og kvinder (51 pct.). Dette fremgår af en ny undersøgelse udført af Norstat på vegne af fagforeningen Business Danmark blandt 1.266 lønmodtagere.

Til trods for at flere oplever symptomer på egen krop, vælger næsten halvdelen af de stressramte (46 pct.) at undlade at dele det med deres chef, hvilket vækker bekymring hos Business Danmarks landsformand.

"Det er bekymrende, at vi i 2024 undgår at tale om stress med vores leder, især når hver fjerde sygemelding skyldes stress," siger Jens Neustrup Simonsen til finans.dk.

Selv de stærkeste kan få stress

At stress stadig tit er tabu, hænger sammen med at det stadig af mange opfattes som et individuelt svaghedstegn, og at man sætter sig en udsat situation ved at tale om det, forklarer han.

”De fleste tøver ikke med at informere deres chef om kritiske sygdomme såsom kræft, men når det kommer til stress, hænger både ledere og medarbejdere fast i en forældet opfattelse af, at stress er et spørgsmål om individuel indre styrke og modstandskraft. Og det på trods af, vi både har set håndboldspiller Mikkel Hansen og Venstres tidligere formand Jakob Ellemann Jensen langtidssygemelde sig med stress”, forklarer han.

”Vi har behov for at forandre vores syn på stress og gøre det legitimt at tale på jobbet – ikke bare i de årlige MUS-samtaler og arbejdsmiljømålinger, men jævnligt. Gør vi ikke det, kommer vi aldrig problemet til livs”.

Guide mod stress

En giftig stresscocktail

Stress opstår, når vores indre og ydre krav overstiger den enkeltes ressourcer. Som forfatter og foredragsholder Helle Hein påpeger i sin bog ”En giftig stresscocktail” bør lederen fokusere på, hvad i konteksten, der udløser og kan afhjælpe stress – altså om rammerne for arbejdet og opgaverne skal justeres.

I efteråret satte Business Danmark fokus på det høje og konstante arbejdspres i marketingfaget.

Her fortalte Rikke Østergaard åbenhjertigt, hvordan hun til sidst så morgenmad, toiletbesøg og kaffepauser som forstyrrelser. Hun gik fra at kunne klare det hele - som leder på et stort dansk kommunikations- og reklamebureau - til at kollapse med migræne, hjertebanken og ringen for ørerne efter at have kørt i overdrive på adrenalin, performanceangst og store ambitioner i mere end et år. Først efter et halvt års pause og terapi genfandt hun sig selv og omlagde sit liv - totalt.

Mental sundhed for fremtidens generationer

Også vores podcast Business Lounge dykker denne måned ned i, hvordan det præstationsdrevne samfund - med konstante krav om succes og valg - sammen med sociale mediers indflydelse og manglen på søvn, presser unges mentale trivsel og fører til øget stress, angst og depression.

Her debatterer Anne Illemann Christensen, forsker i mental sundhed, sammen med podcastvært Tobias Bai, formand for Business Danmarks arbejdsmiljøpolitiske udvalg, hvordan udviklingen kan vendes gennem stærkere fællesskaber, psykologisk tryghed fra barnsben, inkluderende arbejdsmiljøer og øget opmærksomhed på tidlig indsats og forældrestøtte.

Hør mere i podcasten Business Lounge episode 21 "Mental sundhed for fremtidens generationer" i din foretrukne podcast-app eller lyt med i linket nedenfor.

Ny podcast om unges mentale trivsel

Stress smitter til andre

Ifølge Norstat-undersøgelsen oplever ledere (53 pct.) som Rikke hyppigere stress end medarbejdere (45. pct.). Og det er ikke kun et problem for lederen, men for hele teamet, forklarer Jens Neustrup Simonsen.

”Det øger risikoen for, stress spreder sig i organisationen, hvis lederen mister empati, overblik, evnen til at træffe gode beslutninger. Og så er lederen rollemodel og kulturbærer, der lægger linjen for, hvordan man forventes at arbejde i den enkelte virksomhed”, siger han.

Kun 28 pct. af danskerne mener, at deres arbejdsplads generelt, er gode til at forebygge stress. Og blandt dem, der har oplevet stress det seneste halve år og som har henvendt sig til deres leder, følte hver femte ikke de fik tilstrækkelig hjælp, mens hver tredje syntes, de blev godt hjulpet.

Fra 2024 bliver store og børsnoterede virksomheder omfattet af EU´s bæredygtighedslovgivning - CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). Det indebærer at, virksomhederne skal dokumentere om deres indsats for et mere bæredygtigt samfund/verden i en såkaldt ESG-rapport – herunder også indsatsen for at skabe et godt arbejdsmiljø. I det hele taget er mental trivsel på arbejdsmarkedet kommet højere på agendaen i EU.

Har du brug for sparring?

Fem tegn på stress

Stress er en overbelastningstilstand - ikke en sygdom. Derfor er det i sig selv heller ikke en anerkendt arbejdsskade. Langvarig stress kan dog udløse en række følgesygdomme. Her er fem tegn på stress.

  • Du er ubeslutsom og forvirret
  • Du trækker dig og bliver indadvendt
  • Du bliver opgivende og uengageret
  • Du bliver træt og irritabel
  • Du taler hurtigere, højlydt og mere aggressivt

Kilde: Psykiatrifonden

Få nyheder og trends inden for salg og marketing direkte i din mailbox.