Stort uddannelsespres på unge – fra forældre og samfund

Den 28. juli får 60.000 spændte unge svar på, hvilken videregående uddannelse de er kommet ind på. Det er blevet forventningen fra alle sider, at unge læser videre
Kun 11 pct. af danske forældre håber, at deres børn vælger en levevej som håndværker eller en anden erhvervsuddannelse. Fem gange flere (51 pct.) håber, at deres børn vælger en videregående uddannelse.
Det er skarpt skåret konklusionen på danske forældres forhåbninger til deres børns fremtid, viser en undersøgelse fra Business Danmark, lavet blandt 1.153 lønmodtagere i Norstats analysepanel.
Men det er på tide, at forældrene løfter blikket og ser bredere, for der er mange veje til et godt, langt arbejdsliv, mener Business Danmarks landsformand, Jens Neustrup Simonsen.
"Alle vil gerne give sine børn de bedste muligheder – og her spiller egne erfaringer og tryghed en stor rolle. Men i en tid, hvor unge mere end nogensinde oplever pres og mistrivsel, er det vigtigt at stille spørgsmålet: Er det, der var rigtigt for os, også det rigtige for dem?" siger han.
Forskning fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, Vive bekræfter resultaterne i Business Danmarks undersøgelse, fortæller professor, ph.d. Jens-Peter Thomsen til Sjællandske Medier.
"Grundlæggende har den familie, du er vokset op i en enorm stor betydning for den horisont du har, hvad det er for nogle muligheder du ser i livet, og hvilken retning du overvejer at gå i. Alene det at forældrene har en bestemt måde at opdrage deres børn og snakke om uddannelse på samt måske også nogle implicitte forventninger til, hvad man skal og ikke skal, har en kæmpestor betydning for, hvad deres børn gør," lyder det fra professoren, der blandt andet forsker i social arv og uddannelse.
Tunnelvision i uddannelsesvalget
Den opadgående uddannelsesspiral stikker især ud blandt forældre med en videregående uddannelse i bagagen.
Her håber 68 pct., at deres barn går samme vej, mens kun 3 pct. håber, deres børn tager en håndværks- eller erhvervsuddannelse.
"Vi skal som forældre gøre op med forestillingen om, at det kun er boglige uddannelser, der åbner døre. En erhvervsuddannelse giver både kompetencer, jobgaranti og helt nye muligheder for videreuddannelse senere hen – så det er et stærkt uddannelseskort at have på hånden," siger Jens Neustrup Simonsen.
Og han understreger, at man ikke låser sig fast i én rolle for livet ved at vælge en erhvervsuddannelse.
"Det er meget væsentligt at have for øje, at fordi du uddanner dig som håndværker, i butik eller på kontor, så er det jo ikke en livslang kontrakt, du indgår med samfundet. En sådan uddannelse kan sagtens senere åbne mange andre døre – fx inden for salg, bæredygtighed, iværksætteri eller kommunikation. Du står måske med det allerstærkeste kort på hånden – fordi du har noget fra flere verdener," tilføjer han.
Vil gerne leve op til forældrenes forventning
Forældre spiller en større rolle i deres børns valg, end de fleste tror. Når vi som voksne kun peger i én retning, følger mange børn loyalt med – selv hvis verden omkring dem kalder på noget andet, fortæller har i Sjællandske Medier.
"Vi må ikke undervurdere den rolle, vi som forældre direkte og indirekte spiller for vores børns uddannelsesvalg. Den vej, vi er gået, bliver deres målestok og erfaringshorisont. Derfor er det så vigtigt, at vi hjælper dem med at se hele paletten – ikke kun universitetets lange gange, men også de muligheder, der findes i værksteder, på byggepladser og i butikslivet," siger han.
Men 77 pct. af lønmodtagerne mener også, at politikere og samfundsudviklingen lægger et stort pres på børn og forældre for, at flere tager længere uddannelser. Men med den seneste uddannelsesreform vil et flertal i Folketinget forsøge at styrke erhvervsuddannelserne og erhvervsretningen i flere universitetsuddannelser, hvoraf nogle også bliver forkortet.
Det kalder Jens Neustrup Simonsen "et skridt i den rigtige retning. For nutidens arbejdsmarked ændrer sig hurtigt – og det, der før var sikre job, er det ikke nødvendigvis længere om få år. Teknologi, bæredygtighed og nye arbejdsformer kræver fleksibilitet, faglig bredde og praktiske kompetencer.
"Det handler ikke om enten-eller, men om både-og. Du står stærkest, hvis du kan navigere i flere verdener. Og det begynder med, at vi som forældre tør åbne vores horisont og lade vores børn opdage nye veje," siger Jens Neustrup Simonsen – som i øvrigt selv begyndte sin erhvervskarriere som tømrer, hurtigt skiftede til salg af byggematerialer og sidenhen har uddannet sig til lektor i salg på Aalborg Erhvervsakademi UCN ved siden af rollen som landsformand i Business Danmark.