Trivslen er trykket i marketing – hvad med din?
Stress og højt tempo presser foruroligende mange ansatte i marketing. Tag temperaturen på din arbejdsglæde og få et par råd med på vejen
Seks ud af ti synes tit, de knokler igennem - og fire ud af ti har det seneste halve år følt sig stresset en del eller stor del af tiden.
Sådan lyder meldingen fra flere hundrede ansatte i marketing i en medlemsundersøgelse fra fagforeningen Business Danmark.
- Det er stærkt bekymrende, og en situation virksomhedsledelserne er nødt til at tage hånd om. Vi snakker ikke om sporadisk travlhed eller stress, hvad de fleste kan håndtere, men en mere varig tilstand med højt arbejdspres, som er sundhedsskadeligt, hvad vi netop har set med Venstres afgående formand Jakob Ellemann-Jensen, siger CEO i Business Danmark, Martin Kildgaard Nielsen.
Tal fra Business Danmark viser, at arbejdstempoet har været støt opadgående op gennem 2010´erne og har accelereret yderligere de seneste par år.
Læs også: Er pausen også forsvundet på din arbejdsplads?
– log ind med MitID
Når pres bliver til stress
Travlhed er isoleret set ikke årsag til stress, men kan være en bidragende faktor. Stress kan for eksempel opstå, når indre og ydre krav overstiger de ressourcer den enkelte har – og her er marketing et udsat fag, hvor det kan gå meget stærkt, men hvor opgaverne også er spændende og udviklende, fortæller Martin Kildgaard Nielsen.
- Marketing har gennem flere år gennemgået en voldsom forandring og specialisering, og hvor tingene skal gå hurtigere og hurtigere. Det skaber et enormt pres på, at man konstant udvikler sig i digital markedsføring og nu også AI – og mens man lærer og øver sig, skal man samtidig levere varen, som man plejer, siger han og uddyber:
- Du skal med andre ord både drifte og udvikle samtidig, og det er en krævende og svær balanceagt, hvis du ikke har tid til at løse dine opgaver på en ny måde, og så kan det nemt udvikle sig til stress. Omvendt er den evige puls og udvikling netop det, der giver andre i branchen energi i jobbet, siger han.
Fra 2022-23 er andelen, som føler sig stresset en del eller stor del af tiden, steget med 5 procentpoint, viser Business Danmarks medlemsundersøgelse.
Kilde: Business Danmarks lønundersøgelser februar 2022 og 2023. Tallene for 2022 bygger på svar fra 1.619 salgs- og marketingindsatte og 2023-tallene bygger på svar fra 364 marketingansatte.Opgør med tre myter om stress
Forfatter og foredragsholder, Helle Hein, kommer med et nyt perspektiv på stress i sin nye bog fra 2023 ”En giftig stresscocktail – Når stress skyldes mangel på mening” – som du kan læse uddrag af her.
Her forsøger hun at gøre op med tre myter om stress.
For det første mener hun, at vi en gang for alle skal gøre op med, at arbejdsrelateret stress bor i individet.
- Stresssymptomerne bor i den person, der bliver ramt af stress, men årsagen til stress bor i konteksten, og når vi snakker arbejdsrelateret stress, så er konteksten lig med rammerne for arbejdet og opgaveløsningen, det er der, vi skal lede efter årsager og løsninger, fortæller hun på sin YouTubekanal.
- Men det, der alt for ofte sker, er, at virksomheder sender stressramte ud fra arbejdspladsen hen til en psykolog eller stresscoach, som ikke kan gøre meget andet end at udstyre den stressramte med nogle coping-strategier, og så ender vi med at placere alt for stor del af ansvaret hos den stressramte. Men problemet skal jo løses, der hvor det opstår, ikke der hvor konsekvenserne og symptomerne på problemet viser sig.
For det andet vil hun skal vi gøre op med, at stress er noget, der rammer ikke-robuste mennesker.
Mange steder udbyder man kurser i, hvordan man øger sin resiliens. Så bliver resiliens til kuren mod stress, og det er i min optik en falliterklæring, for så er man igen i gang med at placere ansvaret hos den stressramte i stedet for at tackle problemet der, hvor det opstår, på arbejdspladsen, fortæller hun.
Hun fremhæver, at stress opstår i mødet mellem opgaven, individet og rammerne for arbejdet. Alt efter, hvordan de tre ting mixes, kan det enten skabe mening, engagement og robusthed i arbejdet eller en giftig cocktail af meningstab, sygefravær og stress.
Individperspektivet | Kontekstperspektivet |
Fokus på symptomer hos dig | Fokus på årsagerne |
Stress er en sygdom | Stress er et symptom |
Stress opstår i individet | Stress opstår i mødet mellem individ, opgave og kontekst |
Stress skyldes ubalance i individet | Stress skyldes giftige ingredienser i konteksten |
Individet lægges på briksen | Konteksten lægges på briksen |
Fokus på symptombehandling | Fokus på dybe løsninger |
Søger du ligevægt eller spænding?
Helle Hein vil for det tredje gøre op med den klassiske stressforståelse - for er forskellige og stresses af forskellige ting.
Hun arbejder med to arketyper – dem der søger ligevægt og dem der søger spænding. Og mens stress de ligevægtssøgende, som helst går direkte efter målet uden svinkeærinder, kan opstå på grund af ubalance mellem krav og individets ressourcer - så kan manglende mening og udfordringer være den udløsende årsag de spændingssøgende, som finder arbejdsglæde ved at udforske krogene i den kreative og analytiske proces.
Er du overvejende ligevægtssøgende, befinder du dig bedst i en eller anden form for ligevægt, og du træder ud af din komfortzone, hvis kravene overstiger dine ressourcer – hvilket er det vi traditionelt forbinder med stress. Det kan ske ved store forandringer og voldsomme arbejdsbelastninger, hvor du pludselig skal arbejde på nye måder.
Modsat er der de spændingssøgende, som bliver stresset af helt andre årsager; nemlig manglen på mening og faglige udfordringer. De får energi af at løse komplekse opgaver og kan udholde store belastninger, så længe de opleves som meningsfyldte.