• Salg
  • EU-certificering

Direktør: Ny unik salgs-certificering blåstempler faget

Ti sælgere i virksomheden har som de første taget EU-certificeringen i salg
  • 29.09.2023
  • Nikolaj Henum Michael Krag-Svendsen

Del artikel

Ti sælgere i shippingfirmaet Blue Water har som de første fået EU-bevis på deres kompetencer. Det har øget respekten for deres kunnen blandt kollegerne

Salgets fagforening Business Danmark har netop lanceret en ny EU-støttet certificeringsordning, hvor alle sælgere kan få bevis på deres kompetencer på fagets fem mest udbredte stillingsniveauer - salgskonsulent, account manager, key account manager, salgschef og salgsdirektør.

Certificering kommer på et tidspunkt, hvor salgsfaget og sælgernes kompetencer gennemgår en voldsom forandring og akademisering. Nye generationer kommer til faget fra videregående uddannelser, mens flere af de ældre kolleger har en baggrund fra håndværksfag.

Ordningen skal gøre det nemmere for ansatte og arbejdsgivere at finde det rigtige jobmatch og lægge en udviklingsplan – på tværs af praktisk erfaring og uddannelsesbaggrund.

Salgsdirektør: Enestående mulighed

En af de virksomheder, som har testet certificeringsordningen før lanceringen, er shippingfirmaet Blue Water, der i 2022 blev kåret som Årets Salgsorganisation af TACK International og Business Danmark.

To salgschefer i Blue Water Shipping udvalgte ti salgsmedarbejdere i henholdsvis Danmark og Finland, som skulle igennem forløbet – en salgskompetencetest, en vurdering af deres praktiske erfaring og før de i sidste ende bestod en eksamen og fik diplom som certificeret i account og key account management.

- For os var det en utrolig spændende proces, og noget vi ikke tidligere havde arbejdet med. Jeg har selv været beskæftiget med salg i mere end 30 år, og indtil EU-certificeringsordningen så dagens lys, har der faktisk ikke fandtes noget lignende. Det tætteste vi kommer, er interne kurser, som så afslutter med udlevering af et diplom – det er som sådan fint nok, men den nye certificeringsordning løfter salgsfaget nu og i fremtiden til et nyt niveau, siger Martin Brandstrup, Global Sales and Marketing Director i Blue Water Shipping.

Læs om certificeringen

Klart et kompetencestempel

En sælger er ofte synonym med et konkurrencemenneske, og i det lys tog alle deltagende sælgere i Blue Water Shipping tilbuddet om at gennemføre processen som en spændende udfordring. Og efterfølgende var der en fantastisk stemning, hvor det emmede af stolthed, forklarer Martin Brandstrup.

- Tilbagemeldingerne fra dem, der har deltaget i processen, har været ovenud positiv. Da de certificerede personer stod med papiret i hånden, var der en udpræget stolthed at spore, og jeg kan godt forestille mig at i takt med, certificeringen vil blive mere udbredt, vil vi også opleve, flere uploader certifikatet på deres LinkedIn-profil, fortæller Martin Brandstrup.

Han understreger samtidig, at hele processen også gav genlyd i resten af organisationen.

- Jeg fornemmer virkelig, der har været et stort behov, og det er med til at blåstemple salg som en kompetence - også i forhold til den resterende del af organisationen. Nu har sælgerne papir på, de har bestået en certificering, og når det bliver udbredt i forskellige industrier, vil det helt sikkert også indgyde større respekt omkring faget, påpeger Martin Brandstrup.

Test dine salgskompetencer - og bliv certificeret

Ikke ”walk in the park”

En af de salgschefer, der stod for udvælgelsen af de respektive sælgere i Blue Water, valgte også selv at kaste sig ud i udfordringen, og det var en givende proces.

- En af vores salgschefer var nysgerrig på, hvad niveauet var, og hun valgte selv at tage testen som account manager. Hendes tilbagemelding var yderst positiv. Hun forklarede efterfølgende, det ikke bare var en 'walk in the park’. For at bestå skal man holde fokus, og ikke mindst svare på nogle spørgsmål, der er relateret til salget i dag, påpeger Martin Brandstrup.

Om salgscertificeringen

Certificeringen er med EU-støtte udviklet af de faglige salgsorganisationer i Norden: Säljarnas (Sverige), Negotia (Norge), Myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset MMA (Finland) og Business Danmark – der repræsenterer over 73.000 sælgere i Norden.

Du kan blive certificeret på fem kompetenceniveauer: Salgskonsulent, Account Manager, Key Account Manager, Salgschef og Salgsdirektør.

Først testes kandidatens faglig viden og der laves en realkompetence-vurdering ud fra opnået erhvervserfaring.

Herefter vurderes det, om kandidaten kan gå direkte til en certificeringsprøve på et erhvervsakademi - eller om der anbefales yderligere uddannelse.

Læs mere her: https://nordicsalesforum.eu/dk/hjem

Få nyheder og trends inden for salg og marketing direkte i din mailbox.