• Jura
  • Bortvisning

Trend: Ansattes smides hjem uden løn for bagateller

Flere virksomheder følger medarbejdere direkte til døren, og bortviser dem uden løn
  • 11.12.2024
  • Michael Krag-Svendsen

Del artikel

Lunten på arbejdsmarkedet er blevet kort. Virksomheder bortviser oftere medarbejdere for småting uden løn i opsigelsesperioden, fortæller flere fagforeninger. 5 ting, du skal passe på

"Jeg er et ordentligt menneske, så det kommer aldrig til at ske for mig," tænker du måske? Og det har du sikkert ret i!

Men du behøver hverken være mistænkt for at tage af kassen eller opføre dig dybt illoyalt, før du straks bliver bedt om at aflevere jobmobil og nøgler, bliver eskorteret mod udgangen, og lønkontoret endegyldigt smækker pengekassen i.

En bortvisning er altså det ultimative kort, arbejdsgivere kan spille over for deres medarbejdere.

Og selv om det bør bruges med varsomhed, er der de seneste to år sket et skred i både antallet af bortvisningssager, hvornår de bruges, og hvad der skal til for at udløse dem, fortæller juridisk konsulent i Business Danmark, Kasper Skellund. I 2023-24 har der været 33 pct. flere sager end i perioden 2018-2022.

"I dag ser vi ofte, at hvad der starter med en banal opsigelse af en medarbejder, efterfølgende udløser en bortvisning på et spinkelt grundlag. Og selv om det senere viser sig, at medarbejderen er blevet uberettiget bortvist uden løn, så gør flere arbejdsgivere det for en sikkerheds skyld, fordi det slet og ret kan betale sig. De har fat i den lange ende," siger Kasper Skellund og uddyber:

"Ved en bortvisning stopper lønudbetalingen, og det sætter lønmodtageren i en presset situation. Og selv om den ansatte kan få en godtgørelse, hvis domstolene erklærer bortvisningen for uberettiget, så har de færreste råd til at gå halve og hele år uden løn," siger Kasper Skellund, der tidligere har arbejdet som jurist i fagforeningen FOA, som oplever de samme problemer.

Læs også: Ventede 42 måneder på sin løn efter ulovlig bortvisning

En gratis omgang i mange brancher

I landets tredjestørste fagforening FOA, der især organiserer velfærdsmedarbejdere i det offentlige, er antallet af bortvisningssager fordoblet fra 2018-2023.

Over for Fagbladet FOA påpeger Heidi Pedersen, daglig leder af FOA Nordsjælland i 2023, at bortvisninger tit rammer medarbejdere, der har sagt fra, og hvor arbejdsgiverne har samlet små ting til bunke som bortvisningsgrund. Hun gætter på, at det kan være en spareøvelse for kommunerne, for ved en bortvisning ophører den ansattes løn øjeblikkeligt.

"Vi oplever i stigende grad, at arbejdsgivere ved forhandlingsbordet er klar til at 'bytte' en bortvisning til egen opsigelse, således at medlemmet ikke lukkes i løn med øjeblikkelig varsel, men dog med et væsentligt kortere varsel, end de er berettiget til," siger Heidi Pedersen, daglig leder hos FOA Nordsjælland.

Samme melding kommer fra Ledernes Hovedorganisation, der i foråret over for Børsen kunne berette, at opsigelser oftere følges op med en bortvisning for banaliteter.

Læs også: Ulovligt bortvist pga. sygefravær

Bortvises for småting

Din chef kan bortvise dig, hvis du groft misligholder dit ansættelsesforhold. Det kan eksempelvis være, hvis du stjæler fra jobbet, er voldelig eller truer andre, udebliver uden en gyldig grund eller er groft illoyal.

Kasper Skellund oplever sjældent, at bortvisningsgrundene er i den kaliber, forklarer han.

"Der er simpelthen sket et skred. Vi ser bortvisninger, som udløses af et banalt skænderi om sygefravær, fordi man har ryddet op på sin arbejdscomputer, eller fordi man på hjemmearbejdspladsen har kundeoplysninger liggende, som man skal bruge i arbejdssammenhæng. Ikke noget, der hverken har med snyd og svindel at gøre. Det er banaliteter, der maksimalt burde kunne trække en advarsel – hverken en opsigelse og slet ikke en bortvisning," siger han.

Det sker også for medarbejdere, der aldrig har fået så meget som en anmærkning, fortæller sagsbehandler i FOA Nordjylland, Mette Reenberg Møller, til Fagbladet FOA.

"I foråret 2023 fik vi fem bortvisninger, hvoraf vi fik forhandlet nogle om til en anden sanktion. Jeg har været med i mange år efterhånden, men vi kan se, at grundlaget skrider. Mange af de her sager er småforseelser, der på ingen måde retfærdiggør en bortvisning eller anden lignende sanktion, men som efter vores opfattelse sagtens ville kunne løses med en snak under fire øjne," siger Mette Reenberg Møller.

Læs også: Bortvist chef fik 450.000 kr. i godtgørelse

Bortvisning falder tit efter fyringen

Business Danmark oplever også et mønster, hvor virksomheder på ordinær vis opsiger en medarbejder – og først senere bortviser vedkommende uden løn i resten af opsigelsesperioden.

"Det indikerer, at man leder efter en anledning til at skille sig billigere af med den ansatte. Det er ofte ubetydelige småting eller fodfejl. De fleste ansatte får derfor ofte også medhold i retten, men de færreste har råd til at vente og tage den chance, og det ved arbejdsgiverne udmærket, og det benytter nogle sig af," siger Kasper Skellund.

Bortvisninger sker særligt tit inden for forretningskritiske funktioner som ledelse, salg og marketing. I 2023-2024 behandlede Business Danmark med 25.000 erhvervsaktive medlemmer i snit 61 årlige bortvisningssager. I 2023 havde FOA med 139.500 erhvervsaktive medlemmer cirka 200 bortvisningssager.

Kontakt vores jurister

Hvad er en bortvisning?

Virksomheder kan bortvise en ansat uden varsel, hvis medarbejderen har begået en alvorlig misligholdelse af sine pligter. Bortvisning betyder, at medarbejderen straks mister sin løn og pligt til at møde på arbejde.

Almindelige årsager til bortvisning inkluderer tyveri, vold, grov illoyalitet eller gentagen forsømmelse af arbejdet. Det er vigtigt, at bortvisningen sker umiddelbart efter forseelsen er opdaget, og medarbejderen informeres om årsagen.

Erklærer domstolene en bortvisning for uberettiget, har du ret til din tilgodehavende løn i opsigelsesperioden og en godtgørelse.

Du kan blive bortvist, hvis:

  • Du stjæler fra jobbet
  • Du udøver vold eller fremsætter trusler på jobbet
  • Du udebliver fra jobbet eller nægter at arbejde
  • Du er groft illoyal

5 råd, hvis du bliver bortvist

  1. Bevar roen: Selvom en bortvisning kan være en chokerende og følelsesmæssigt svær oplevelse, så forsøg at være rolig og professionel. Undgå at reagere impulsivt, da det kan påvirke din sag negativt.
  2. Få en skriftlig begrundelse: Få en klar begrundelse for bortvisningen på skrift med det samme, så du kan efterprøve, om den holder vand juridisk.
  3. Dokumenter alt: Noter dig, hvad der skete op til bortvisningen, og hvilke samtaler du har haft med din arbejdsgiver. Saml e-mails, dokumenter og andre relevante materialer, der kan støtte din sag, hvis der opstår en tvist.
  4. Kontakt straks din fagforening: Her kan du få vejledning, støtte og en vurdering af, om der kan være tale om en uberettiget bortvisning – er den det, har du ret til løn og en godtgørelse.
  5. Kig fremad: Selvom en bortvisning tit føles dybt urimelig, så forsøg at se fremad, da sket er sket, og der sjældent er nogen vej tilbage. Brug din tid på at opdatere dit CV og søge nye stillinger, mens du og din fagforening håndterer situationen juridisk.

Få nyheder og trends inden for salg og marketing direkte i din mailbox.