• Jura
  • Løn

Ventede 42 måneder på sin løn efter ulovlig bortvisning

Flere virksomheder bortviser ansatte uden løn
  • 13.12.2024
  • Michael Krag-Svendsen

Del artikel

160.000 kroner er et greb i lommen for mange virksomheder, men ikke for en ung sælger, der måtte kæmpe i årevis for at få løn, erstatning og oprejsning

Hvordan ville du have det, hvis du blev fyret, så mistænkeliggjort og til sidst frataget din løn resten af opsigelsesperioden?

Sådan kan det gå, hvis du bliver bortvist fra jobbet.

Stadig oftere spiller virksomheder "hardball", når de skiller sig af med deres medarbejdere. Flere fagforeninger, blandt andre Business Danmark, har de seneste år registreret en brat vækst i bortvisningssager, hvor virksomheder øjeblikkeligt hjemsender medarbejdere og annullerer de månedlige indbetalinger på lønkontoen.

Kontakt vores jurister

Fyret og mistænkt for svindel

Et sådant drama udspillede sig i en midtjysk ejerledet IT-virksomhed nogle kølige vinterdage i 2022.

Her blev et ungt Business Danmark-medlem den 31. januar opsagt i kølvandet på en sygemelding og efter han havde gjort HR-afdelingen opmærksom på nogle manglende feriepenge i den virksomhed, hvor han gennem 15 måneder havde levet af at sælge it-udstyr på ren provision til andre virksomheder.

Den unge sælger kunne tage hjem og sunde sig med udsigt til, at hans løn trods alt ville tikke ind på lønkontoen, som de plejede, under hans tre måneders opsigelsesperiode.

Men få dage efter, den 9. februar, modtog sælgeren en alvorlig besked fra sin arbejdsgiver: Du er bortvist pr. 31. januar på grund af "uregelmæssigheder af alvorlig karakter, som vi karakteriserer som svindel mod arbejdsgiver". Virksomheden mente at have lidt et tab på 12.000 kr. i forbindelse med to handler.

Ved at trække bortvisningskortet kunne virksomheden se frem til at spare tre måneders gennemsnitsprovision og feriepenge.

Læs også: Ulovligt bortvist pga. sygefravær

Vandt sagen i retten

Så nemt gik det dog ikke for virksomheden.

Sælgeren kontaktede Business Danmarks jurister, som efter et forgæves forsøg på mægling hev virksomheden i byretten.

Her forklarede sælgeren, at "der altid var en god stemning på kontoret, og han har aldrig hørt noget om, at hans arbejde ikke var godt nok. Han har ikke modtaget klager over sit arbejde eller sin person." Ligesom han i landsretten forklarede, at han havde fremlagt og havde fået diverse handler godkendt af sine chefer.

I byretten fandt dommeren heller ikke belæg for arbejdsgiverens nye forklaring om, at den unge sælger blev opsagt på grund af samarbejdsvanskeligheder og siden bortvist uden nogen som helst årsag og tilkendte sælgeren sin manglende løn og erstatning for usaglig opsigelse.

Dommen faldt dog først halvandet år efter fyringen.

Men der skulle dog gå yderligere et år, før pengene endelig blev udbetalt, fordi arbejdsgiveren ankede dommen til landsretten, der kom frem til samme konklusion som byretten.

"Det havde vores medlem aldrig troet skulle overgå ham. Men det viser, hvor langt nogle arbejdsgivere er villige til at gå for at få deres vilje. En sag som denne betyder lidt for en virksomhed, men for lønmodtageren er der meget på spil," fortæller advokat i Business Danmark Frank Kanlund, som vandt sagen for medlemmet i både by- og landsretten.

Læs også: Bortvist chef fik 450.000 kr. i godtgørelse

Få fører sager uden om fagforeningen

Advokat Frank Kanlund påpeger, at der er et skyggetal over antallet af bortvisninger. For mens fagforeninger fører disse sager uden ekstra omkostninger for deres medlemmer, er det meget usandsynligt, at de 30 pct. danskere uden en fagforening vil gøre det samme. Risikoen for at ende med en stor gæld, hvis de taber, er ganske enkelt for stor.

"Vores medlem stod i forvejen uden løn i tre måneder. De færreste i den situation ville have tid, økonomi og kræfter til selv at forfølge en sag i både by- og landsretten over flere år, hvor der i dette tilfælde var udsigt til at få 160.000 kr. Der vil nemlig komme mange tusind kroner til advokatudgifter oveni, og taber man sagen, hænger man også på retsudgiften og modpartens advokatbistand, som i denne sag løb op i 65.500 kr.," forklarer han.

Du kan blive bortvist, hvis:

  • Du stjæler fra jobbet
  • Du udøver vold eller fremsætter trusler på jobbet
  • Du udebliver fra jobbet eller nægter at arbejde
  • Du er groft illoyal

Erklærer domstolene en bortvisning for uberettiget, har du ret til din tilgodehavende løn i opsigelsesperioden og en godtgørelse.

Fem råd til, hvordan du tackler en bortvisning

Få nyheder og trends inden for salg og marketing direkte i din mailbox.