• Løn
  • Skat

Store gaver på jobbet kan koste dig dyrt

Du kan modtage for 1.300 kr. gaver skattefrit på jobbet
  • 16.04.2024
  • Michael Krag-Svendsen

Del artikel

Weekendopholdet, årgangsvinen eller det nye smartwatch, du fik på jobbet, kan ende med et skattesmæk. Over 100 mio. kr. måtte danskere af med sidste år

Mange virksomheder forsøger at motivere deres medarbejdere til at yde en ekstra indsats på jobbet.

Og belønningen er tit lækre gaver, oplevelser eller rejser – udover den almindelige løn, provision og bonus.

Men gaven med årgangsvin kan hurtigt få en bismag, hvis flaskerne runder den magiske grænse på 1.300 kr. – som er den årlige beløbsgrænse for skattefri gaver, som arbejdsgivere kan give pr. medarbejder.

Skattestyrelsen har siden skruet gevaldigt op for kontrollen af, om landets store virksomheder husker at indberette de ekstravagante medarbejdergaver via eIndkomst - det er her, din arbejdsgiver indberetter løn og goder, som påføres din årsopgørelse.

De tørre tal viser, at Skattestyrelsen i de seneste fem års kontroller har fundet fejl, der har udløst en skatteregning på 341 mio. kr. til de pågældende virksomheders ansatte. Og kreativiteten er nogle steder stor, fortæller fungerende selskabsskattedirektør, Kim Tolstrup, fra Skattestyrelsen.

Kontrol bremser kreative gaveordninger

”I forbindelse med at vi har set nærmere på dette område, har vi fundet mange fejl i selskabernes indberetninger. Vi ser bl.a. også forskellige måder at belønne medarbejderne på fra selskabernes side, f.eks. i form af en bonus, der består af point, som kan indløses til luksus-varer i en onlinebutik. Men værdien af sofaer, luksus-ure eller andet skal også indberettes og beskattes, og regningen for denne type fejl ender i sidste ende hos medarbejderen,” siger han.

I revisionsselskabet BDO vurderer man, at kontrolindsatsen har sat en prop i de kreative præmieordninger.

”Skattestyrelsen har over de senere år øget deres kontrol af arbejdsgivernes indberetning af præmier mv. ganske markant. Givetvis ud fra en konstatering af, at alt for mange ikke overholder indberetningspligten. Det øgede kontroltryk er formentlig en af årsagerne til, at brugen af præmieringsordninger efter vores erfaring er aftagende. I alle tilfælde i de større virksomheder,” skriver skattedirektør i BDO, Lars Bodín Jacobsen på virksomhedens hjemmeside.

Skattestyrelsens egne tal viser også næsten en halvering i de inddrevne beløb i 2023, selv om der er lavet fire gange så mange kontroller i virksomheder med over 500 mio. kr. i omsætning.

KontrollerInddrevet mio. kr. i skat
202311.929104
20223.039188
2021211730
202069517
20196132

Kilde Skattestyrelsen

Bonusinfo

  • Hvis din arbejdsgiver indberetter en stor gave korrekt, kommer beløbet automatisk med på din årsopgørelse - tjek din opgørelse hos Skat.
  • Har din arbejdsgiver glemt det, skal du selv påføre godets værdi på din årsopgørelse i rubrik 20.
  • Lejlighedsgaver i forbindelse med bryllup og fødsel beskattes ikke, hvis gavens størrelse passer til anledningen.

Læs mere om beskatning af gaver hos PwC

Få nyheder og trends inden for salg og marketing direkte i din mailbox.