• Firmabil
  • Skat

Skattestyrelsen slår fast: El-firmabilister kan få fuld refusion

Hver femte el-firmabilist undgår at lade hjemme - se hvorfor
  • 08.04.2025
  • Michael Krag-Svendsen

Del artikel

Hører du til de mange med fri firmabil, som taber penge ved at lade hjemme – eller helt undgår det? Så er der godt nyt, viser svar fra Skattestyrelsen til Business Danmark

I 2025 nåede Danmark en vigtig milepæl i den grønne omstilling.

Mere end halvdelen af landets firmabilister kører nu på strøm, viser en rundspørge blandt Business Danmarks medlemmer. I 2021 var det kun én ud af ti.

Med ét er det firmabetalt brændstofkort til tankstationen blevet suppleret med opladning på privatadressen – og sidstnævnte kan udgøre et problem.

Du risikerer nemlig at hænge på noget af regningen selv, når du lader hjemme – medmindre du ser dig godt for.

Du lægger ud for strømmen

Med en fri firmabil betaler du skat mod at kunne bruge bilen privat – inklusive brændstof til bilen.

Før hjemmeopladning blev mulig, kørte al betaling for bilens brændstof direkte over virksomheden. Men i dag lægger du selv ud for strøm til firmabilen, når du lader hjemme over din egen eltavle.

Ifølge Business Danmarks nye bilundersøgelse får 16 pct. ikke dækket alle deres udgifter ved hjemmeladning– samtidig undgår yderligere 18 pct. helt at lade hjemme.

Formanden for Business Danmarks trafikudvalg, Lars Bundgaard, vurderer dog, at problemet er større end som så.

"Jeg tror, vi ser toppen af isbjerget, og at flere har opgivet at holde styr på, om de får fuld refusion eller ej til hjemmeopladning af firmabilen. Virksomheder og deres ansatte mangler simpelthen klare svar på reglerne sort på hvidt,” siger han.

Læs også: Hver anden firmabil kører på strøm

Søren tabte penge på at lade hjemme

Om du automatisk får dit udlæg dækket 100 pct., afhænger af dit lade-setup derhjemme.

Er din el- og ladeoperatør to forskellige selskaber, kan du ikke få fuld refusion for dit forbrug. Ladeoperatøren må nemlig ikke tilbagebetale dig den moms, du betalte for strømmen til dit elselskab.

Helt lavpraktisk: I 2025 betaler du 90 øre i elafgift pr. kWh hos din el-leverandør, men du får 72 øre tilbage i elafgiftsrefusion fra din ladeoperatør. Du taber altså 18 øre pr. kilowatt, du lader.

Det problem kender salgschef Søren Sigvardt og hans kolleger, hos fødevarevirksomheden CBP i Vejle, udmærket.

"Der er forskel imellem den pris, jeg betaler for min strøm på min hjemmebopæl, og det, jeg får tilbage fra min ladeoperatør. Det har vel kostet mig, rundt regnet, 120 kr. af egen lomme hver måned. Det er ikke så meget beløbet i sig selv, men princippet i, at jeg allerede har betalt skat af firmabilen og dermed også for elforbruget," fortæller han.

”Mine medarbejdere har lavet samme dokumentation for differencen i tilbagebetalingen, som i flere tilfælde er højere end min. Alt bøvlet gør, at mange undgår at lade hjemme. Så det går ud over effektiviteten i arbejdstiden, at der ikke er klare skatteregler for udbetaling.”

Økonomiafdelingen i CBP vil ellers gerne dække Søren Sigvardts og kollegernes udgifter – men det har været svært for økonomiafdelingen at finde skattereglerne, fordi området er nyt.

Læs også: Stortest af 11 biler til business

Svar fra Skattestyrelsen: Du kan få fuld refusion

Søren Sigvardt søgte derfor råd hos Business Danmark, som granskede området, tidligere landsretsskatteafgørelser og forelagde problemstillingen for Skattestyrelsen.

Skattestyrelsen bekræfter nu, at du skattefrit kan få refunderet forskellen mellem de faktiske udgifter til opladning og tilbagebetalingen fra ladeoperatøren.

Det kræver blandt andet, at opladningsforholdene dokumenteres grundigt, og at elforbruget alene vedrører firmabilen, skriver presserådgiver i Skattestyrelsen, Lea Tang Møller, i et skriftligt svar til Business Danmark:

"Skattestyrelsen kan oplyse, at det som udgangspunkt er muligt, skattefrit efter regning, at få refunderet forskellen mellem de faktiske udgifter til opladning af firmabilen (driftsudgift) på bopælen og den tilbagebetaling og statsfastsatte refusion af elafgiften forbundet med hjemmeopladning af en arbejdsgiverbetalt fri bil, som man modtager fra ladeoperatøren," skriver hun og uddyber:

"Der er dog en række forhold, man bør være opmærksom på at få afklaret individuelt, da det kan have betydning for, om refusionen er skattefri. Det gælder bl.a. opladningsforholdene i den private bolig og aftalen med udbyder af ladestanderen, den enkeltes elforbrug, hvorvidt der er sol- eller elvarme i boligen, samt ikke mindst sammensætningen af den enkelte arbejdstagers aftale om fri bil med arbejdsgiveren."

Hun opfordrer virksomheder og firmabilister til at få konkret og individuel vejledning hos Skattestyrelsens Borgervejledning eller anmoder om at få et bindende svar, hvis man er det mindste i tvivl.

Her er du sikret fuld refusion

Vil du undgå at føre månedsregnskab over, hvor meget du skal have tilbage i manglende refusion – eller vil din arbejdsgiver ikke betale forskellen? Så er her den nemmeste løsning.

Vælger du et og samme el- og ladeselskab – så må ladeoperatøren godt tilbagebetale dig hele udgiften til strøm og momsen af elafgiften. Men undersøg, hvordan tilbagetalingssatsen udregnes – læs mere under punkt to i rådene nedenfor.

Gode råd til el-firmabilister

For at undgå unødige omkostninger ved opladning af firmabilen hjemme bør du som firmabilist gøre følgende:

  1. Installer en separat elmåler for at dokumentere det præcise elforbrug til firmabilen.
  2. Tjek hvilke refusionsmuligheder din ladeoperatør tilbyder. Skalaen går lige tilbagebetaling ud fra de lavere nattesatser, over 1:1 tilbagebetaling ud fra opladningstidspunktet til løsninger med tilbagebetaling udregnet efter strømprisen over hele døgnet uanset, hvornår du lader.
  3. Tal med din arbejdsgiver om, de vil refundere forskellen mellem de faktiske udgifter og den tilbagebetaling, ladeoperatøren tilbyder.
  4. Vælg et og samme elselskab og ladeoperatør med 1:1 tilbagebetaling, hvis muligt, for at sikre fuld refusion uden ekstra dokumentationsarbejde.
  5. Har du elvarme, solceller eller vindmølle, kan du ikke få elafgiften godtgjort.

Få nyheder og trends inden for salg og marketing direkte i din mailbox.