• Jura
 • 4-dages arbejdsuge

Se dig for, når du fristes med en 4-dages arbejdsuge

Få altid en ekspert til at tjekke din kontrakt
 • 25.09.2023
 • Michael Krag-Svendsen

Del artikel

En 4-dages arbejdsuge, er ikke bare en 4-dages arbejdsuge. De findes i forskellige varianter. Tag derfor altid en jurist med på råd

Vil du arbejde mindre? Ja! Også selv om din løn falder. Nej!

Danskerne er klare i spyttet, når man spørger dem til deres ønsker om en 4-dages arbejdsuge.

Tre ud af fire vil gerne arbejde fire dage om ugen, men kun hver fjerde vil selv betale for det, viser rundspørge blandt danske lønmodtagere lavet af Norstat for fagforeningen Business Danmark.

Private virksomheder med en 4-dages arbejdsuge er skudt op som paddehatte, ligesom Københavns Kommune også vil teste metoden.

Begrebet 4-dages arbejdsuge betyder i sin rene lønmodtagervenlige form, at arbejdstiden nedsættes med cirka en femtedel, mens lønnen forbliver den samme – altså stadig løn for fem dage. Den model har de indført i virksomheder som PanzerGlass og Workfeed.

4-dages arbejdsuge kan dog betyde andre ting

Men du vil også kunne støde på mindre lukrative definitioner af den 4-dages arbejdsuge.

I stillingsannoncer kan du opleve, at udtrykket ”4-dages arbejdsuge” blot dækker over et deltidsjob eller et job med fire ekstra lange arbejdsdage på for eksempel ni timer. Og så kan du i dit nuværende job få ”tilbuddet” om at gå ned i tid - og løn.

Du bør derfor altid se dig godt for, anbefaler Jesper Ronald Jensen, juridisk konsulent i Business Danmark.

- Hele tanken med den 4-dages arbejdsuge er, at man på en gang kan minimere medarbejdernes stress og arbejdstid og vinde tid ved at arbejde smartere. Så vær på vagt, hvis nogle forsøger at snylte på begrebet, og husk at få indskrevet i din kontrakt, at du får en anden fridag, hvis din ugentlige fridag falder på en helligdag, siger han.

 1. En reel 37 timers stilling neddroslet til 30-32 timer på fire dage – uden at lønnen sættes ned.
 2. En 37 timer stilling fordelt over fire dage – for eksempel 9 timer om dagen fremfor 7,5.
 3. En 37 timers stilling neddroslet til 30-32 timer på fire dage – hvor lønnen er sat tilsvarende ned.
 4. Et deltidsjob, som altid har været på 30 timer solgt ind med buzzword "4-dages arbejdsuge".

Du skal varsles i god tid ved ændringer

Jesper Ronald Jensen påpeger, at et skifte fra en 5-dages til en 4-dages arbejdsuge ofte vil være en væsentlig ændring af dit ansættelsesforhold, som skal varsles med længden af dit opsigelsesvarsel, før den nye arbejdstid træder i kraft.

Ønsker du af en eller anden grund ikke at skifte til en 4-dagesmodel, for eksempel fordi modellen indebærer længere arbejdsdage, som ikke er forenelige med dit privatliv, så kan du betragte sig selv som opsagt, men vend det altid med en jurist først.

- De fleste vil nok stille sig positive, hvis de skal arbejde en dag mindre for samme løn. Men sænkes lønnen eller forlænges arbejdsdagene, så er der langt større risiko for uenighed. Men da et skifte til en kortere arbejdsuge ofte kræver nye og mere effektive arbejdsgange, så kan det også være at man stilles helt nye opgaver i udsigt, og det kan også være en væsentlig ændring, hvor man gør klogt i at rådføre sig med sin fagforening, så man har helt styr på sine rettigheder, siger han.

- Og er du på en form for præstationsløn, er det også nødvendigt at tale igennem, hvordan en kortere arbejdsuge vil påvirke dine muligheder for fortsat at opnå dine bonus- eller provisionsmål.

5 væsentlige ændringer af dine vilkår

 1. Hvis din løn ændres væsentligt. Det gælder også din bonus- og provisionsaftale.
 2. Hvis din arbejdstid ændres. For eksempel længere eller kortere arbejdsuger, som kan påvirke din trivsel og balance mellem arbejde og fritid.
 3. Hvis du får andre arbejdsopgaver og ansvarsområder, som kan påvirke din arbejdsbyrde og karriereudvikling.
 4. Hvis ændringer i din kontrakt påvirker din ansættelsesperiode, kontrakttype (fast/midlertidig ansat) eller arbejdets geografisk placering.
 5. Hvis dit arbejdsmiljø målbart påvirkes, for eksempel motivation, engagement og jobtilfredshed.

Få nyheder og trends inden for salg og marketing direkte i din mailbox.