• Klausul
  • Erstatning

Mange misser stor kompensation for gyldne håndjern

Du kan have tusindvis af kroner til gode for din ansættelsesklausul
  • 25.07.2024
  • Michael Krag-Svendsen

Del artikel

Hver tredje i salg og marketing har haft forbud mod at skifte job til konkurrenten. Trods løfter om kompensation får de fleste ingenting. Se, hvorfor det går galt

Forestil dig, at den franske landsholdsstjerne Kylian Mbappé bliver sendt ud af truppen og bænket i 6-12 måneder til halv løn, før han må skifte fra Real Madrid til for eksempel FC Barcelona.

Uden sammenligning med Mbappé i øvrigt er det nogenlunde scenariet, mange af Business Danmarks medlemmer har haft udsigt til i løbet af deres arbejdsliv, hvor de periodevist har været bundet af en såkaldt kunde- og/eller konkurrenceklausul.

Dog med en væsentlig forskel.

For trods gyldne løfter ser de færreste almindelige medarbejdere skyggen af den kompensation, som en ansættelsesklausul ellers stiller dem i udsigt – mod at de giver afkald på muligheden for at forfølge karrieredrømmene og måske en højere løn hos konkurrenten.

Ifølge Business Danmarks nyeste lønundersøgelse er 15 pct. af medlemmerne i dag låst af en ansættelsesklausul, og mere end det dobbelte har været det tidligere i arbejdslivet.

De seneste 25 år er andelen af klausulerne halveret. Det skyldes en gradvis forbedring af reglerne – fra gratisklausuler til mulighed for minimumskompensation og kortere bindingsperioder.

Du er dog ikke garanteret en krone

Selv om de nyere regler indeholder ret til et minimums engangsbeløb, så er det ingen garanti for, at du får en eneste krone.

En klausul fungerer på den måde, at den afskærer dig fra at søge job hos konkurrenten og/eller samarbejde med tidligere kunder i en anden virksomhed. Den forhindrer dig altså i frit at søge lykken og gøre det, du er bedst til, andetsteds – måske til en højere løn.

Denne begrænsning får du ingenting for, mens du er ansat.

Til gengæld er der en minimal mulighed for at få en betaling for klausulen efter et jobskifte.

Nye tal fra Business Danmarks lønundersøgelse viser nu, at hele 84 pct. med en klausul aldrig har fået nogen kompensation, efter de fratrådte, ligesom mere end seks ud af ti klausuler blev opsagt i forbindelse med opsigelsen.

Det kan der være flere grunde til.

USA forbyder konkurrenceklausuler

Her er smuthullerne

For det første lever tre regelsæt for klausuler side om side med forskellige vilkår:

  • Er din klausul fra før 15. juni 1999, har du i udgangspunktet slet ikke ret til noget som helst.
  • Er klausulen indgået mellem 15. juni 1999 og 31. december 2015, kan du få op til 50 pct. af din løn, så længe klausulen opretholdes, efter du er fratrådt. Du har minimum ret til et engangsbeløb svarende til tre halve månedslønninger – medmindre klausulen er rettidigt opsagt.
  • Er klausulen indgået efter 2016, har du ret op til 40-60 pct. af månedslønnen alt efter klausulens længde, så længe klausulen opretholdes, efter du er fratrådt. Du har minimum ret til et engangsbeløb svarende til dette beløb i to måneder – medmindre klausulen er rettidigt opsagt.


For det andet er der flere forbehold, som helt eller delvist kan annullere kompensationen, du har i udsigt:

  • Du får slet ingenting, hvis din arbejdsgiver har opsagt klausulen mere end seks måneder før du fratræder, selv om du har været forhindret i et jobskifte i årevis.
  • Din arbejdsgiver kan til enhver tid opsige klausulen med en måneds varsel til udløb af en måned. Sker det med mindre end seks måneder, før du fratræder – for eksempel fordi du siger op og skifter til en helt anden branche – har du udelukkende ret til engangsbeløbet.
  • Din ret til kompensation - udover engangsbeløbet - bortfalder, hvis du ikke søger andet passende arbejde, som kan begrænse din tidligere arbejdsgivers kompensation, når du er fratrådt.
  • Finder du et andet passende arbejde, modregnes den nye løn i kompensationen. Du vil efter de nyeste regler fortsat få mellem 16-24 pct. af den tidligere løn fra og med tredje til sjette måned, medmindre klausulen er opsagt inden da.
  • Bliver du berettiget bortvist, gælder klausulen fortsat, men du får ingen kompensation.


En tredje udbredt årsag er langt mere simpel. Flere arbejdsgivere og lønmodtagere glemmer alt om betalingen eller tror fejlagtigt, at klausulen automatisk bortfalder, hvis medarbejderen har søgt nye græsgange i en helt anden branche uden for klausulens dækningsområde. Men her skal medarbejderen stadig kompenseres, medmindre arbejdsgiveren har opsagt klausulen rettidigt.

En klausul er aldrig til din fordel

Business Danmark anbefaler, at du siger nej, hvis du bliver forelagt en kunde- eller konkurrenceklausul. Dels svækker den dine fremtidige løn- og karrieremuligheder. Dels indeholder de fleste klausuler en straf for at bryde den – en konventionalbod ofte på flere hundrede tusinde kroner pr. gang.

Få råd af vores jurister

Få nyheder og trends inden for salg og marketing direkte i din mailbox.