Ledere og disse ansatte rammes ekstra hårdt ved konkurs
En konkurs kan ramme ud af det blå. Det er netop sket for virksomheden Sealing System og deres cirka 180 ansatte. Se, hvad du skal passe på - og få en hjælpende hånd
På den jyske hede, midt mellem Kolding og Esbjerg, ligger Grindsted-virksomheden Sealing System, som gennem 25 år har specialiseret sig i at udvikle og sælge pakketeringsanlæg.
Det er succeshistorien om en virksomhed, der ifølge en regnskabsgennemgang fra Finans.dk har leveret et millionoverskud de seneste ti år og har tredoblet medarbejderstaben siden 2018, før den danskejede kapitalfond Polaris i foråret 2023 opkøbte størstedelen af virksomheden.
Derfor kom det som et chok for mange, at virksomheden, trods sorte tal på bundlinjen, ud af det blå blev begæret konkurs 29. august, og medarbejderne blev hjemsendt – for siden at blive opkøbt af Bila Group.
Historien om den på overfladen veldrevne virksomhed, Sealing System, er på mange måder overraskende og ubegribelig.
Men selv i virksomheder, hvor økonomien halter, kommer en konkurs ofte bag på medarbejderne, fortæller juridisk konsulent i fagforeningen Business Danmark, Annbritt Bech Hansen, der hjælper medlemmerne med de privatøkonomiske dønninger, der følger i kølvandet på arbejdspladsens konkurs og manglende udbetaling af løn.
"Medlemmerne er ofte ret paf, for de færreste har så dybt indblik i økonomien på deres arbejdsplads, at de ved, hvor galt det står til. Det, der naturligvis optager dem mest, er, hvordan de skal kunne betale deres regninger, når lønnen ikke længere tikker ind til tiden, som den plejer. Det hjælper vi dem så med at få deres tilgodehavende hos Lønmodtagernes Garantifond," fortæller hun.
Salgs- og marketingansatte er ekstra udsatte
I 2023 fik cirka 12.500 konkursramte lønmodtagere i knap 1.600 virksomheder udbetalt over 800 mio. kr. i tilgodehavende løn og feriepenge fra Lønmodtagernes Garantifond – altså otte medarbejdere i snit pr. virksomhed.
Klart hårdest gik det ud over handels- og transportvirksomheder, som stod for 38 pct. af konkurserne, mens byggebranchen, som også beskæftiger mange inden for salg, stod for 24 pct. af konkurserne.
"Der er en klar overvægt af mindre virksomheder, som går konkurs. Her er der som regel en eller flere ansat til at generere indtægter via salg og marketing. Det betyder, at vores medlemsgruppe gennem et arbejdsliv har langt højere risiko for at opleve deres arbejdsplads gå konkurs," forklarer hun.
Business Danmarks beregninger viser, at medlemmerne næsten dobbelt så tit rammes ved en konkurs i forhold til andre faggrupper. Endnu værre er du stillet som leder, hvis du har indsigt og beføjelser til at varetage virksomhedens drift. Så kan du nemlig slet ikke hente manglende løn og feriepenge i Lønmodtagernes Garantifond.
Højtlønnede misser tit fuld kompensation
Ansatte i salg og marketing bliver ikke kun oftere ramt ved en konkurs. De får også sjældnere fuld kompensation via Lønmodtagernes Garantifond for den løn og de feriepenge, som den konkursramte virksomhed skylder dem, forklarer Annbritt Bech Hansen.
"Det handler ganske enkelt om, at de tjener mere, end hvad garantifonden maksimalt dækker. Grænsen har i 15 år ligget på 160.000 kroner efter skat. Men tjener du 50.000 kr. om måneden, har fri bil og løn til gode i måske seks til syv måneder, mens man står ude job, så er du for længst røget gennem udbetalingsloftet. Det ser vi desværre flere og flere eksempler på," siger hun.
Business Danmark foreslog så sent som i 2022 på Finans.dk, at Beskæftigelsesministeriet igen hæver udbetalingsloftet, der har været justeret hvert 5-8 år siden Lønmodtagernes Garantifond blev oprettet i 1972.
Til gengæld har Business Danmark forhøjet grænsen for det rentefri lån på op til 3 x 25.000 kr., som medlemmer efter en konkret vurdering få, mens de afventer udbetaling fra Lønmodtagernes Garantifond.
5 ting du kan miste ved en konkurs
Har du den mindste fornemmelse af, at en konkurs truer din arbejdsplads, skal du straks sørge for at få dækket alle dine udgifter, udlæg og få forskud for fremtidige udlæg – eller få et kreditkort i firmaets navn. Disse udlæg får du nemlig ikke dækket af Lønmodtagernes Garantifond.
Garantifonden dækker ikke:
- Diæter
- Rejsegodtgørelse
- Kørselsgodtgørelse
- Repræsentationsudgifter
- Andre udlæg og udgifter, som arbejdsgiveren skal refundere.
Hvad er Lønmodtagernes Garantifond?
Lønmodtagernes Garantifond (LG) sikrer, at lønmodtagere får deres løn, feriepenge og tilgodehavender, hvis deres arbejdsgiver går konkurs. Fonden blev oprettet i 1972 for at beskytte lønmodtagerne økonomisk og forebygge medarbejderflugt fra konkurstruede, men måske levedygtige, virksomheder.
Fonden administreres af ATP og finansieres af arbejdsgivere gennem et bidrag. LG spiller en central rolle i at beskytte danske lønmodtagere og tilpasser sig løbende nye udfordringer, herunder internationale konkurser.
Garantifonden dækker lønmodtagere, men ikke direktører, ledere med økonomisk ansvar for den daglige drift eller familiemedlemmer, ægtefælle eller samlever med ejeren.