• Sygdom
  • Løn

Virksomheder dropper loftet for barns sygedage - danskerne bakker op

Flere virksomheder har fjernet loftet for fravær ved syge børn
  • 07.05.2025
  • Michael Krag-Svendsen Nikolaj Henum

Del artikel

Flere forældre kan nu tage sig af syge børn uden at tælle dage. Rejsekort & Rejseplan A/S følger trop i en voksende tendens drevet af tillid og fleksibilitet. Over 60.000 borgere støtter nu retten til at blive hjemme til deres børn er raske

Der var en, der var to, der var tre.

Rejsekort & Rejseplan A/S er den seneste i rækken af virksomheder, der gør op med standarden om én eller to dages fravær med løn ved barns sygdom. Virksomheden har netop indført en forsøgsordning med ubegrænset fravær, der gælder frem til april 2026 og omfatter alle 140 medarbejdere.

Tiltaget er en del af en strategi, der skal styrke både trivsel og balancen mellem arbejde og familieliv.

”Vi tror på, at fremtidens arbejdsplads kræver, at vi ser det hele menneske – ikke kun medarbejderen. Når vi viser tillid til vores medarbejdere, får vi ansvarlighed og engagement igen,” siger administrerende direktør Tina Hørbye Christensen.

Tillid frem for regler

Ordningen dækker ved almindelig sygdom, hvor barnet har brug for forældreopmærksomhed – ikke ved længerevarende sygdom, hospitalsophold eller kroniske lidelser. Det er medarbejderen selv, der vurderer behovet og om det kræver fuld frihed eller fleksibelt arbejde hjemmefra. Ordningen er dog ikke tænkt som hjemmearbejde, men som en konkret hjælp i pressede situationer.

Tina Hørbye Christensen pointerer, at det handler om at skabe rum til forskellighed:

"One size fits nobody. Hvis vi kun laver regler, der skal passe til alle, risikerer vi at ramme ingen. Mennesker er forskellige, og det skal en moderne arbejdsplads tage højde for," påpeger hun.

Gode erfaringer fra andre virksomheder

Intet tyder imidlertid på, at forsøgsordningen i Rejsekort & Rejseplan A/S vil køre af sporet.

Hos energi- og telekoncernen Norlys blev en lignende ordning indført i 2023 for flere tusind medarbejdere. Resultatet var kun en svag stigning i fraværet – og ifølge HR-direktør Agnete Lundemose var det hele indsatsen værd.

Ordningen har betydet cirka 4.400 ekstra fraværstimer det første år – svarende til under 10 minutter mere pr. medarbejder pr. måned og idet målt i en periode, hvor sygefraværet i samfundet ifølge Danmarks Statistik lå højere end normalt.

”Det er slet ikke på et niveau, der belaster os som koncern. Det har helt klart været det værd,” har hun udtalt til Jyllands-Posten. Den øgede fleksibilitet har samtidig gjort det lettere at tiltrække nye medarbejdere.

Også i Aalborg Kongres og Kultur Center har man positive erfaringer. Her blev der i sommeren 2024 åbnet for ubegrænset barns sygedage for 50-60 ansatte.

"På nuværende tidspunkt kan vi konstatere, at det har kostet cirka fem minutter per medarbejder med små børn, så det er jo ikke en voldsom omkostning," siger direktør Nicolaj Holm til DR.

Mia: Fleksibilitet gør forskellen

Hos Rejsekort & Rejseplan A/S mærker projektleder Mia Wentzlau allerede effekten af ordningen.

”Jeg elsker alt ved det. Jeg er selvvalgt solomor til en søn, der går i institution. Den nye ordning fjerner et kæmpe mentalt pres i min hverdag. Nu behøver jeg ikke længere bekymre mig om, hvordan jeg får ham passet efter 1. sygedag – det er helt fantastisk,” fortæller hun.

Ordningen giver hende mulighed for at fokusere fuldt ud på sit barn, uden at skulle balancere mellem febermålinger og digitale møder.

”Min chef og kolleger sørger for at prioritere de vigtigste opgaver, ligesom jeg hjælper dem, når det er omvendt,” siger hun.

61.671 danskere kræver ret til at passe syge børn

I dag har forældre ret til én dags fravær fra jobbet, hvis barnet bliver akut syg – men kun hvis det er driftsmæssigt muligt, og ikke nødvendigvis med løn. Det vil mere end 60.000 borgere have lavet om.

Et nyt borgerforslag, der har fået massiv opbakning, foreslår en model inspireret af Sverige: Forældre skal kunne blive hjemme og passe deres syge barn under 12 år, indtil det er rask. Under fraværet skal forældre kunne få op til 80 pct. af deres løn i kompensation – udbetalt fra en statslig fond, som både arbejdsgivere og lønmodtagere betaler til.

Et lignende forslag blev nedstemt i Folketinget i 2021. Dengang stemte Enhedslisten, Alternativet og SF for. Denne gang skydes forslaget ikke ned med det samme. Venstres ordfører Kim Valentin kalder det over for DR “interessant”:

”Sådan helt generelt er vores unge børnefamilier pressede. Det er de af forskellige årsager, men en af dem er, at man bliver presset i en knibtang på arbejdspladsen, når ens barn er syg,” siger han, men vil endnu ikke melde klart ud, om Venstre bakker op.

Hos Moderaterne er børneordfører Rasmus Lund-Nielsen enig i, at vilkårene bør forbedres – så forældre ikke tvinges til at sende syge børn i institution – men han hælder til at justere det nuværende system end at lave en helt ny model.

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) forholder sig foreløbigt afventende. Over for DR påpeger hun, at forslaget vil være dyrt – og rejser spørgsmålet, om det bør løses via lovgivning eller overenskomster?

Fakta

  • For at få løn på dit barns første og anden sygedag, skal det stå i din ansættelseskontrakt eller være aftalt i virksomhedens lokale regler.
  • Har du ikke ret til løn på barnets første sygedag, kan din arbejdsgiver trække i din løn, hvis du bliver hjemme på grund af sygdom hos dit barn.

Kilde: Borger.dk

Få nyheder og trends inden for salg og marketing direkte i din mailbox.