• Jura
  • Karriere

Det, vi – helst ikke – taler om på jobbet

Ikke alle emner er lige sjove at tale med kollegerne om i kantinen
  • 29.07.2024
  • Michael Krag-Svendsen

Del artikel

Mange holder helst deres mening om krig, politik og konflikter for sig selv på jobbet og på sociale medier. Åbenmundethed kan i værste fald kostet jobbet

Du har sikkert hørt ”Det, Vi Taler Om”, hvor Danmarks ukronede sladderdronning, journalist og podcastvært Ditte Okman med sit ugentlige entourage har taget bladet fra munden. Først på Radio24/7, siden på BT og nu på Podimo.

Lige så bramfri er alle danskere ikke på jobbet, når det kommer til at lufte vores meninger. En helt ny undersøgelse lavet af Norstat for Business Danmark viser, at knap hver fjerde (24 pct.) undlader at ytre deres politiske meninger på sociale medier, og 22 pct. på jobbet af frygt for reaktioner fra kolleger eller deres arbejdsgiver.

Vicelandsformand for Business Danmark, Tobias Bai, tror, at det både handler om frygt for konsekvenserne på sociale medier og hvordan de kan påvirke ens jobmuligheder – både nu og i fremtiden, siger han til Danmarks Radio.

"Arbejdet i salg og marketing handler ofte om personlige relationer, og sætter du dem over styr ved at have ekstreme holdninger offentligt, så kan det have store konsekvenser. Hvis du for eksempel har ytret dig i den aktuelle konflikt mellem Israel og Palæstina, så kan det forfølge dig, hvis du på et senere tidspunkt skal arbejde med kunder fra den arabiske verden," siger han og råder til at bruge sin ytringsfrihed, men med omtanke, fordi det, du lægger op på sociale medier, kan få betydning mange år frem.

Privatansatte skal være ekstra opmærksomme

Der er udstrakt ytringsfrihed i Danmark, hvor ansatte gerne må udtale sig på egne vegne. Privatansatte skal dog være mere på vagt over for, om deres udtalelser direkte eller indirekte kan skade deres virksomheds omdømme og overholde interne virksomhedspolitikker på området – mere end ansatte i det offentlige.

Business Danmark har de seneste år set eksempler på, at det har kostet privatansatte jobbet, efter de har luftet deres holdninger om følsomme emner. Det er sket i takt med, at sociale medier har gjort det offentlige debatklima mere følelsesladet og polariseret.

Og i rekrutteringsbureauet Randstad har de oplevet, at markante holdningstilkendegivelser har været medvirkende til, at et jobtilbud er gået ansøgeres næse forbi, fortæller kommunikationschef Mads Fridthjof.

"Man sætter sig selv i en potentiel udsat position, hvis man har kraftige holdninger på de sociale medier, specielt hvis man bevæger sig på de politiske yderfløje. Vi har eksempler på kandidater og virksomheder, der ikke kunne finde hinanden på grund af holdningstilkendegivelser på nettet," siger han til DR og påpeger, at du ved jobsamtalen skal kunne stå på mål for yderliggående ytringer.

Er du det mindste i tvivl om, der kan være interessekonflikter mellem din arbejdsplads og dine markeringer i den offentlige debat, så vend det med din nærmeste leder og kontakt Business Danmarks jurister.

De mest følsomme emner

Fire ud af ti i Norstat-undersøgelsen mener, at der er emner så følsomme, at de helst skal ties ihjel ved frokostbordet i kantinen. De mest sprængfarlige emner er partipolitisk tilhørsforhold, indvandring og Israel/Palæstina-konflikten, som hver femte undgår at diskutere.

Medarbejdere under 35 år holder lidt mere igen. Her taler kun 57 pct. åbent om alle emner, mod 63 pct. blandt de øvrige kolleger. Forskellen kommer særligt til udtryk med hensyn til emner som ligestilling, MeToo og Priden, som flest yngre helst ikke taler om.

Ifølge Berlingske viser tal fra Lederne, at otte pct. oplever, at kontroversielle politiske emner har skabt konflikter og problemer på jobbet – og syv pct. i Business Danmarks undersøgelsen har oplevet, at kraftige politiske meldinger på jobbet har medført en irettesættelse.

Ytringsfrihed og dens grænser

Ifølge grundlovens § 77 har alle borgere i Danmark ytringsfrihed til at udtale sig på egne vegne.

“Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde på ny indføres.”

Justitsministeriet har lavet en vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed. Fire hovedregler er, at man skal tale på egne vegne, overholde sin tavshedspligt samt ikke videregive urigtige oplysninger og ærekrænkende holdninger.

For privatansatte må du også ytre dig som privatperson om politik og samfundsforhold. Men ytringsfriheden er også begrænset af eventuelle politikker i virksomheden, din loyalitetspligt, tavshedspligt og lov om forretningshemmeligheder. Privatansatte skal altså i højere grad passe på ikke at skade arbejdsgivers omdømme direkte eller indirekte med deres ytringer. Jo højere du er i ledelseshierarkiet, jo mere skal du tænke dig om.

Få nyheder og trends inden for salg og marketing direkte i din mailbox.