• Sygdom
  • Ledelse

Usund kultur: Hver anden går syg på arbejde

Halvdelen af os tropper syge op på arbejde
  • 20.01.2025
  • Michael Krag-Svendsen Nikolaj Henum

Del artikel

Det står sløjt til på mange arbejdspladser. Halvdelen af os møder fysisk op på jobbet, selvom vi er syge. "Den var næppe gået under coronaen," siger direktør. Her er vores forklaringer

"Jeg bliver kun hjemme, hvis jeg slet ikke kan arbejde. Jeg arbejder, når jeg er syg, for der er ikke andre til at lave mine opgaver. Jeg frygter chefens reaktion, hvis jeg sygemelder mig."

Føler du det på samme måde, når du er syg? Så er du langt fra alene.

Sådan de tre mest udbredte forklaringer på, at halvdelen (49 pct.) af os inden for de seneste 12 måneder er troppet fysisk op på arbejdspladsen, når vi var syge og utilpasse.

En tendens, der er særligt udbredt blandt kvinder (60 pct.) og ansatte mellem 19-34 år (58 pct.), viser en frisk undersøgelse blandt 1.153 danske lønmodtagere, som Norstat har lavet for fagforeningen Business Danmark.

Tallene bekymrer Business Danmarks administrerende direktør, Martin Kildgaard Nielsen.

"Det er afgørende, at vi lytter til kroppens signaler og bliver hjemme, når vi er syge. Mange har det med at spille helt, men at gå syg på arbejde kan føre til længere sygdomsforløb og udsætte kolleger, kunder eller borgere for smitterisiko. Det er ledelsens opgave at understrege dette," fortæller han.

Skab en sund sygekultur

Ifølge Martin Kildgaard Nielsen er det vigtigt, at virksomheder skaber en arbejdspladskultur, hvor lederne er tydelige om, at medarbejderne skal blive hjemme, når de er syge.

"Arbejdsgivere skal skabe en ramme, hvor det er helt legitimt at melde sig syg. Ingen bør frygte konsekvenser fra hverken ledere eller kolleger."

Under corona-pandemien i 2020 var det socialt uacceptabelt at dukke syg op på arbejdspladsen, i supermarkeder og på sygehuse. Den praksis bør vi tage med os videre, mener Martin Kildgaard Nielsen:

"Pandemien lærte os vigtigheden af at kunne arbejde hjemmefra, når det er muligt, og helbredet tillader det. Det mindsker smitterisikoen og gør det samtidig muligt at håndtere visse opgaver uden at forværre helbredet. Det er en god vane, vi bør fastholde," råder han.

Sygemeldinger giver spændinger

I efteråret kunne Business Danmark afsløre, at forholdet mellem ledere og medarbejdere skranter og giver anledning til ballade om flere sygesager på landets arbejdspladser.

Her viste nye tal, at hver tiende leder og medarbejder inden for det seneste år har meldt sig syg på grund af dårlig ledelse på deres arbejdsplads, ligesom antallet af sager, som Business Danmarks jurister håndterer, er steget med 50 pct. siden 2022.

"Vi oplever ganske enkelt manglende fleksibilitet og forståelse for den sygemeldtes individuelle behov, særligt i forbindelse med tilbagevenden efter en sygemelding. Mange medarbejdere oplever, at der ikke tages nok hensyn til deres helbredssituation, hvilket kan forlænge sygeforløbet eller resultere i tilbagefald," lød det fra juridisk konsulent Kasper Skellund.

Jesper Ronald, som også er juridisk konsulent, fortæller, at sygesager kan stikke helt af og ende i voldsomme skænderier, og det der er værre.

"Senest hjalp jeg et medlem, som netop var blevet opsagt, fordi virksomheden mente, hun havde for mange sygedage og barns 1. sygedage. Det udløste et skænderi, som får vores medlem til at gå syg hjem. Herefter forsøgte arbejdsgiveren at bortvise vores medlem uden løn i opsigelsesperioden, men det fik vi forhindret," fortæller han.

Syv ting, du skal huske ved en sygemelding

  1. Følg virksomhedens sygemeldingsprocedurer: Meld dig syg i overensstemmelse med din arbejdsplads' retningslinjer, som beskrevet i din ansættelseskontrakt eller personalehåndbog.
  2. Lægeerklæring: Din arbejdsgiver kan kræve en lægeerklæring ved både kort- og langvarig sygdom; sørg for, at den ikke indeholder diagnosen, da arbejdsgiver ikke har krav på at kende denne.
  3. Varighedserklæring: Ved sygefravær over to uger kan arbejdsgiver kræve en varighedserklæring, der angiver forventet tilbagevenden, hvilket kan øge jobsikkerheden.
  4. Sygefraværssamtale: Arbejdsgiver kan indkalde til en sygefraværssamtale; deltag, medmindre det forværrer dit helbred, hvilket din læge skal vurdere.
  5. Mulighedserklæring: Denne bruges til at planlægge en gradvis og sikker tilbagevenden til arbejdet gennem dialog mellem dig, arbejdsgiver og læge.
  6. Opsigelse under sygdom: Vær opmærksom på, at opsigelse under sygdom kan forekomme; kontakt din fagforening for rådgivning, hvis det sker.
  7. 120-dages-reglen: Denne regel kan medføre opsigelse med forkortet varsel efter 120 sygedage inden for 12 måneder; sørg for, at den er klart beskrevet i din kontrakt.

Læs også: Undgå dyre fejl ved en sygemelding

Fakta fra undersøgelsen

  • 49 pct. møder fysisk på arbejde, når de er syge og utilpas.
  • Det samme gælder 60 pct. blandt kvinder og 58 pct. i aldersgruppen 19-34 år
  • 28 pct. vælger at arbejde hjemmefra i stedet for.
  • Kun 19 pct. arbejder slet ikke, når de er syge.

Få nyheder og trends inden for salg og marketing direkte i din mailbox.