• Dagpenge
  • Karriere

Skidt timing med dagpengefald for nyuddannede

Netop som ledigheden er på vej opad, er dagpengene på vej ned for nyuddannede. Nytænk denne del af dagpengeaftalen, foreslår Business Danmark
  • 09.03.2023
  • Jens Neustrup Simonsen, landsformand i Business Danmark

Del artikel

Netop som ledigheden er på vej opad, er dagpengene på vej ned for nyuddannede. Nytænk denne del af dagpengeaftalen, foreslår Business Danmark

Den 1. maj halveres dagpengeperioden for nyuddannede fra to til et år – og samtidig falder dagpengene fra 14.106 til 9700 kr. om måneden for ikke-forsørgere under 30 år efter tre måneder i arbejdsløshedskøen.

Mange unge, som gennem en årrække har slidt og slæbt på studierne, risikerer derfor en ekstra hård start på arbejdslivet efter deres sidste eksamen. Men hånden på hjertet, beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), er tiden virkelig velvalgt til at forringe de unges dagpenge? - spørger Business Danmarks landsformand, Jens Neustrup Simonsen i et debatindlæg i Børsen.

For netop nu rammes de nyuddannede af et sammenfald af uheldige omstændigheder: Færre dagpenge, kortere dagpenge og færre job.

Samtidig mister de nyuddannede ekstraindtægten fra studiejobbet, muligheden for billigere transport og bolig, ligesom den tårnhøje inflation rammer hårdt i et stramt studiebudget. Og jeg tør slet ikke tænke på dem, der også har optaget et studielån.

Tænk ud af boksen minister

Ja, Ane Halsboe-Jørgensen, du kender dilemmaerne – ikke mindst fra din tid som uddannelses- og forskningsminister. I lyset heraf bør vi måske justere kursen – i disse foranderlige tider.

For den politiske aftale fra sidste regeringsperiode fra sommeren 2022 blev vedtaget, mens ledigheden havde kurs mod det laveste niveau siden 2008 – og mens jobmulighederne for unge med begrænset erhvervserfaring var gode.

Men nu er situationen vendt på hovedet med stigende ledighed og usikre fremtidsudsigter.

Så hvorfor ikke enten udskyde dagpengeforringelserne for de håbefulde unge til bedre tider. Eller tænke ud af boksen og lade nyuddannede supplere dagpengene med en ekstra lønindtægt, som vi kender det fra supplerende dagpenge.

Derved er der meget at hente. Vi får flere hænder ud på arbejdsmarkedet, de studerende får den nødvendige erfaring og bevarer kontakten til arbejdsmarkedet, ligesom de vil få den nødvendige tid til at søge jobbet, der er relateret til deres uddannelse, og som samfundet har investeret i.

Fakta

Siden årsskiftet er ledigheden i salg og marketing steget fra et rekordlavt niveau på 3,6 til 4,58 pct. 62% af de ledige er enten nyuddannet eller under 40 år.

Få nyheder og trends inden for salg og marketing direkte i din mailbox.