Kvinde kend dit netværk - og brug det
Læg en plan, ræk ud og følg op. Tre grundlæggende principper kan fremme din karriere. Få 10 tips til, hvordan du får job gennem dit netværk
Nogle, der kender nogle. Sådan besættes langt de fleste job.
Dit netværk er derfor et af dine stærkeste kort, hvis du vil i spil til et nyt spændende job – endda før det overhovedet bliver slået op. Det er mænd og kvinder helt bevidste om, og begge køn bruger flittigt deres netværk.
Men her hører lighederne også op. For deres udbytte er nemlig langt fra det samme, og det skal og bør der gøres op med, fortæller Kia Fisker, ansvarlig for karriererådgivning i fagforeningen Business Danmark i dette indlæg.
Via Norstat har vi spurgt 1.264 lønmodtagere, om de bruger netværk til at fremme deres karriere ved jobsøgning. Det gør 65 pct. mænd og 61 pct. kvinder. Over halvdelen vil også anbefale en nær kontakt i deres netværk til en jobmulighed - 53 pct. mænd og 51 pct. kvinder.
Når det kommer til udbytte, ser billedet helt anderledes ud – her løber mændene med de fede fordele.
Old boys network findes stadig
Mere end to ud af tre nemlig, at mænd har bedre muligheder for jobskifte og forfremmelser gennem netværk end kvinder. Og hvem mener så det? Jo, hovedsageligt kvinder (84 pct.), men faktisk også et flertal af mændene selv (53 pct.).
En væsentlig faktor i denne dynamik er mændenes rolle som "gatekeepers" i mange professionelle netværk. Mændene er også i flertal i de øverste ledelseslag og har dermed større magt til at påvirke, hvem der får adgang til vigtige ressourcer og muligheder.
Denne gatekeeper-rolle kan forstærke eksisterende kønsuligheder og hindre kvinder i at opnå det samme udbytte af deres netværk.
Væk med ydmygheden
Det er positivt, at kvinder næsten er blevet lige så gode til at aktivere deres netværk som mænd. Det er et stort skridt. Men vi må også erkende, at der stadig er et stykke vej at gå, fordi udbyttet halter.
For at omgå de strukturelle barrierer – med flere mandlige gatekeepere – er det vigtigt med en ligefrem tilgang til networking.
Kvinder skal bruge deres kontakter mere aktivt og identificere, hvem der kan tilbyde værdifulde forbindelser og muligheder – også blandt deres mandlige kontakter. Så vær strategisk, målrettet og pak ydmygheden væk.
Networking er som en lønforhandling – man skal ikke bare vise sine kort, men vide, hvornår man skal satse højt eller trække sig. Kvinder skal blive bedre til at spille kortene rigtigt. Det kræver en strategisk tilgang, hvor man er bevidst om, hvornår og hvordan man spiller sine stærkeste kort.
Kvalitet trumfer kvantitet. Netværkets styrke ligger ikke kun i antallet af kontakter, men i evnen til at udnytte disse kontakter til at skabe reel værdi og opnå de ønskede resultater.
Det er på tide, vi ændrer spillets regler og tager kontrol over karrieren, så kvinder ikke blot er lige så gode til at netværke som mænd, men også får lige så meget ud af det.
Aktiver dit netværk
- Opdater din LinkedIn-profil: Sørg for, at din profil er opdateret og professionel. Det sikrer også, at du via headhuntere pludselig får jobtilbud, når du mindst venter det. Hent vores LinkedIn-guide
- Deltag i relevante events: Gå til branche- og netværksarrangementer for at møde nye kontakter.
- Brug dine private kontakter: Spørg venner og familie, om de kender til ledige stillinger. Spørg både mænd og kvinder.
- Opsøg nye forbindelser: Læg en plan for, hvor du ser dig henne om nogle år. Opbyg et stærkt netværk løbende, som kan hjælpe dig derhen - og gør det, før du får brug for hjælpen. Følg også op gamle kontakte - tidligere chefer, kolleger og studiekammerater.
- Brug sociale medier: Søg job på flere sociale medieplatforme for at nå ud til et bredere publikum. På LinkedIn finder du mange konkrete jobs, men det handler lige så meget om at have følere ude og spotte potentielle virksomheder, du gerne vil arbejde for og undersøge, hvem i dit netværk der har forbindelser der.
- Vær specifik: Vær tydelig om, hvilken type job du søger, når du taler med dit netværk. Du vil måske gerne signalere, at du kan mange ting, men virksomheder søger kandidater til meget specifikke opgaver.
- Tilbyd din hjælp: Tilbyd at hjælpe andre i dit netværk; det skaber goodwill og kan åbne op for muligheder.
- Deltag i faglige grupper: Bliv medlem af relevante grupper på LinkedIn for at få jobopslag og tips samt deltage i diskussioner.
- Plej dine kontakter: Hold regelmæssig kontakt med dit netværk, selv når du ikke søger job.
- Opret dit CV i en jobdatabaser, fx Jobindex.dk, Randstad.dk, Mercuri Urval og Hays.dk.