Her er adgangsbilletten til tre måneders højere dagpenge
1. oktober stiger den højeste dagpengesats fra 19.351 kr. til 23.000 kr. om måneden, men kun hvis du har været medlem af en a-kasse de seneste fire år
Tusindvis af danskere kan se frem til markant højere dagpenge, hvis de til efteråret mister jobbet. Per 1. oktober stiger dagpengesatsen nemlig med op til 3.600 kr. de første tre måneder som ledig. Det forudsætter dog, at du har været medlem af en a-kasse de seneste fire år og i job to af de seneste tre år.
Det står klart efter, at Regeringen, SF, Radikale, Kristendemokraterne og Dansk Folkeparti har landet en ny aftale - som formelt lige skal gennem lovmøllen.
Og dagpengeløftet falder for mange et tørt sted. I 2021 viste YouGov-undersøgelse for Business Danmark, at den nuværende dagpengesats tvinger hvert tredje til at trække på kassekreditten allerede efter tre måneders ledighed, mens halvdelen af lønmodtagerne maksimalt vil kunne klare sig i seks måneder på dagpenge uden at skære i husholdningsbudgettet.
- Dagpengene har de sidste mange år ikke fulgt med lønudviklingen, så mange danskere mister halvdelen eller mere af deres indkomst, hvis jobbet ryger. Denne aftale lukker en god del af gabet. Men vi vil fortsat se mange højtlønnede supplere med en privat lønsikring, siger Per Møller, som repræsenterer fagforeningen Business Danmark i Min A-kasses hovedbestyrelse.
- Jeg synes der er en fair model, at dem der har bidraget mest og længst også belønnes. Det vil øge incitamentet til at vælge en a-kasse, så flere bidrager økonomisk til dagpengesystemet, påpeger Per Møller, der også kvitterer for, at aftalen i januar 2023 øger fradragsretten for faglige kontingenter fra 6.000 til 7.000 kr. årligt.
Aftalen betyder samtidig, at dagpengesatsen for nyuddannede – ikke-forsørgere under 30 år – på 13.836 sænkes til 9.514 kr. efter tre måneders ledighed, ligesom nyuddannede maksimalt vil kunne få dagpenge i et år mod to i dag. Hvis foreslaget skal træde i kraft på denne side af et folketingsvalg, kræver det, at Venstre, De Konservative og Liberal Alliance bakker op om aftalen - og det er der ikke umiddelbar udsigt til ifølge Rasmus Jarlov (K).
Trods den hårde beskæring er det er en lidt blidere landing, end Regeringen oprindeligt lagde op til, da de lancerede forslaget og høstede kritik fra en række fagforeninger og a-kasser i 2021. Dengang foreslog Business Danmark blandt andet, at nyuddannede skulle kunne bevare et ordentligt indkomstgrundlag ved at tjene penge oveni dagpengene, som det kendes fra fribeløbet i SU´en. Netop fribeløbet lægges der op til at hæve med 4.000 kr. om måneden pr. 1. februar, hvis SU-forligskredsen bakker op om aftalen.