Corona-unge fylder voldsomt i ledighedskøen
Mere end seks ud af ti ledige er under 40 år, det højeste niveau i tre år. Og snart får de konkurrence fra de mange som færdiggør studiet til sommer
Siden november 2022 er ledigheden i salg og marketing gået fra det et rekordlavt leje på 3,55 pct. til 4,56 pct. i marts 2023 – det højeste niveau siden september 2021. Og kaster man et blik på ansigterne til møderne i Business Danmarks a-kasse, ser man stadig flere yngre ansigter.
Siden 2020 er de 20-39-åriges andel af de ledige vokset fra 52 til 63 pct., og det får Hanne Hjordt, chef for karriere og udvikling i fagforeningen Business Danmark, til at råbe vagt i gevær.
- Vi ser nu en eftereffekt af at flere unge valgte at læse videre, da coronaen brød ud, fordi arbejdspladserne lukkede ned og ledigheden skød eksplosivt i vejret. Og selv om ledigheden nåede et bundniveau sidste efterår, har det ikke været nok til at opsuge puklen af unge som forlængede deres studie, ligesom flere yngre ansatte med kort anciennitet har siddet yderst på taburetten ved fyringsrunder, fortæller hun.
- Mange af dem kom jo direkte fra skolerne og uden den praktiske erhvervserfaring, som virksomhederne efterspørger. Og snart får de konkurrence fra de mange med studieafslutning til sommer, siger hun med opfordring til virksomhederne om at give de unge en chance.
Samtidig understreger hun vigtigheden af at tilegne sig erhvervserfaring.
- Når vi er ude på de videregående uddannelser og holde oplæg, understreger vi, hvor vigtigt det er at øve sig i at beskrive, hvilke kompetencer de kan byde ind med på en arbejdsplads, men også at få praktisk erhvervserfaring fra et job sideløbende med studiet, siger hun og tilføjer:
- Lige pludselig kan der opstå en ledig plads, fordi der er en, der skifter job, eller chefen i virksomheden kan se, at der her er virkelig en engageret medarbejder man kan bygge på. Det scenarie ser vi tit.
Fra første maj betyder nye dagpengeregler, at nyuddannede kun har ret til dagpenge i ét år i stedet for to. Samtidig falder dagpengesatser for ikke-forsørgere under 30 år markant efter tre måneders ledighed. Det vil ramme alle de nyuddannede til sommer, hvis ikke de får job.
Ifølge Danmarks Statistik stod 2,8 pct. af danskerne uden job i februar 2023 – blandt de 25-29-årige var ledigheden 4,9 pct. og 4 pct. blandt de 30-39-årige.