• Job
 • Karriere

Flest fristes af nyt job efter ferien

Er jeg tilfreds med mit job? Det spørgsmål tygger mange på i sommerferien. Gensynet med jobbet afgør ofte, om vi skifter. Få eksperternes tips
 • 03.08.2022
 • Michael Krag-Svendsen

Del artikel

Er jeg tilfreds med mit job? Det spørgsmål tygger mange på i sommerferien. Gensynet med jobbet afgør ofte, om vi skifter. Få eksperternes tips

Efter en nedtur i juli boomer antallet af danskere, der skifter arbejde i august. Her er de fleste medarbejdere retur fra ferie, virksomhederne på vej op i gear og markedet for stillingsopslag topper.

Ifølge Jobindsats.dk er jobmarkedet historisk set rødglødende i august og september. At mange virksomheder venter med at ansætte efter ferien, skal også ses i lyset af, at onboarding aldrig har været vigtigere, fortæller konsulentchef Christoffer Jonassen fra rekrutterings- og vikarvirksomheden Moment.

- Det er ikke bare virksomhederne, der ønsker, medarbejderne bliver en succes. Det er i lige så høj grad medarbejderen selv. Derfor er det vigtigt, at virksomhederne skaber de bedste rammer for, at medarbejderen kan lykkes i jobbet, og onboarding i en ferietid er alt andet lige vanskeligere, fordi mange virksomheder kører på nedsat kraft i den tid, siger han og uddyber:

- Når nye medarbejdere starter, er det vigtigt, de føler sig velkommen, straks de træder ind ad døren. Det er ikke nok med en buket blomster. Det handler i lige så høj grad om, at der står en arbejdsstation klar, at man sørger for, at personen får en ordentlig introduktion til de nye systemer og de ved, hvem de skal henvende sig til, hvis der er spørgsmål, fx en buddy eller en mentor, fortæller han og påpeger, at en god start er vigtig, så medarbejderen føler skattet, ventet og har lyst til at dele billeder fra første arbejdsdag på sociale medier og brande den nye arbejdsplads.

Flest danskere skifter job i august

Kilde: Jobindsats.dk

Sulten melder sig efter ferien

Ét er at efterspørgslen efter nye medarbejdere er ekstra stor i august. Noget andet er, at hver femte er særlig sulten efter nye udfordringer lige efter sommerferien – det er tre en halv gange flere end før ferien - viser helt ny undersøgelse lavet for Business Danmark af analyseinstituttet Norstat.

- Før ferien knokler de fleste af os for at lukke vores sager og nå vores mål. Men i sommerferien kan vi i den grad mærke, at mange vender deres livs- og arbejdssituation - er man tilfreds, hvor man er, eller savner man nye udfordringer? Og hvordan har man det egentlig med at skulle retur efter ferien?, siger Kasper Rubæk, ansvarlig for karriererådgivning i Business Danmark.

- Det er tydeligt, at tankerne og følelserne bygger op, når ferien lakker mod enden. Og de første ugers opstart efter ferien er tit helt afgørende for, om man vælger at skifte eller ej.

Tænk over hvorfor du vil skifte?

Stort set samtlige henvendelser til Business Danmarks karrierecenter hen over sommeren, drejer som om sparring til cv og jobsøgning. I kølvandet på coronaen – og the great resignation – er især mange midt i arbejdslivet i syv sind om næste skridt i karrieren, fortæller Lise Vestergaard, business- og karrierecoach i Business Danmark.

- Jeg oplever især, at det er medlemmer over 45 år, som lige nu overvejer, om de skal tage næste trin op ad karrierestigen på deres eksisterende arbejdsplads – eller om de bare vil et andet sted hen, fordi de oplever dårlig ledelse, manglende lydhørhed og et for højt arbejdspres på deres nuværende arbejdsplads.

- Og så er der en tredje gruppe, der umiddelbart vil noget helt andet, for eksempel blive yogalærer eller buschauffør, fordi de har mistet lysten til deres nuværende fag. De kræver ofte lidt længere tid til refleksion. Ikke sjældent finder vi i samtalerne ind og tilbage til, hvad der i sin tid motiverede og engagerede dem, men som de har glemt i dagligdagens travlhed - for eksempel at arbejde med mennesker og at skabe kunderelationer – nogle bliver bekræftet i at de skal noget andet, andre genfinder deres motivation og bliver i faget, siger hun.

Flere danskere end nogensinde er i øjeblikket i job, og ifølge jobindeks.dk skiftede rekordmange danskere arbejdsplads i 2021. Selv om de foreløbige tal for 2022 ligger endnu højere, så skaber stigende renter, coronatal på vej op, nedjusterede væksttal og følgevirkningerne af Ruslands invasion af Ukraine usikkerhed om udviklingen fremadrettet.

Overvej 5 ting før du skifter

 1. Har du udtømt alle muligheder i dit job?
  Hvis det udelukkende handler om, at du er utilfreds med dit nuværende job - og du vil væk - så skal du være 100% sikker på, at du har gjort, hvad der er muligt for at ændre ved de negative ting ved jobbet. Vi ser mange, der efterfølgende finder ud af, at græsset desværre ikke var grønnere i en ny stilling, og fortryder skiftet. Ofte havde de ikke gjort så meget for at ændre de forhold, der demotiverede dem - jobskiftet var bare den nemmeste løsning. Så sørg for, at du skifter ud fra reelle, uforanderlige årsager, hvis du er utilfreds i dit job.
 2. Har du den rette motivation?
  Det bedste skift er altid baseret på ”henimod” motivation, for eksempel at du søger nye spændende opgaver og udfordringer, eller at du kan få din favoritstilling i din drømmevirksomhed. Pas på, hvis det kun handler om at få lidt højere løn. Alle motivationsanalyser viser, at økonomi er langt nede på listen, når det handler om varig arbejdsglæde – men det kan være utilfredshedsskabende, hvis lønnen er for lav, hvilket der er en tendens til lige nu med den rekordhøje inflation.
 3. Er du klar, parat, til start?
  Sørg for at opdatere dit LinkedIn-netværk og opload cv´et på jobbanker som Jobindex.dk og lignende, så snart du begynder at tænke jobskifte. Det er smart at få kontakterne på plads, før du skal trække på dem.
 4. Har du lavet din research?
  Husk at lave dit forarbejde grundigt. Vækster branchen du vil ind i? Har de konkrete virksomheder, du sigter efter, en sund økonomi og et godt ry? Det kan have voldsom indflydelse på både krav og mulighed for gode ansættelsesforhold, hvis virksomheden eller branchen er under et stort økonomisk pres. Tjek for eksempel 3-4 virksomheder i branchen ud på proff.dk for at se, hvordan deres økonomi har artet sig inden for den seneste tid. Måske har du en i dit LinkedIn-netværk i branchen, som kan fortælle lidt om forholdene.
 5. Har du husket at sikre din økonomi?
  Mange forbinder et jobskifte med højere løn. Det er tit også tilfældet, men det afhænger voldsomt af, hvilken branche du bevæger dig ind i og kommer fra - lønforskellen for samme job kan svinge helt op til 69%.Husk også, at du ofte vinker farvel til flere måneders lønnet opsigelsesvarsel og fratrædelsesgodtgørelse i dit gamle job. Overvej derfor, om du kan sikre dig et forlænget opsigelsesvarsel eller om en lønsikring er noget for dig.

Om undersøgelsen

På hvilke tidspunkter reflekterer du mest over din jobsituation?
Lige før min ferie: 5,7%
I ferien: 7,7%
Lige når jeg vender tilbage fra ferie: 19,6%
Ingen af disse: 66,9%

Kilde: Norstat undersøgelse lavet for Business Danmark juni 2022

Få nyheder og trends inden for salg og marketing direkte i din mailbox.