• Job
  • Karriere

Du har en gylden chance for at skifte branche

Et glødende jobmarked har åbnet et sjældent vindue for et brancheskift på vid gab. Danskerne er klar på at prøve kræfter med noget nyt. Få 4 gode råd
  • 20.05.2022
  • Michael Krag-Svendsen

Del artikel

Et glødende jobmarked har åbnet et sjældent vindue for et brancheskift på vid gab. Danskerne er klar på at prøve kræfter med noget nyt. Få 4 gode råd

På kun to år er antallet af ledige halveret fra godt 150.000 til 72.000. Den laveste ledighed i dette årtusinde, viser tal fra Danmarks Statistik.

Det får danske lønmodtagere til at overveje et nyt job – overvejelser der for mange er blevet forstærket af den lange og for mange livsændrende coronatid med usikkerhed, høj ledighed og ekstra tænketid fra vinduet på hjemmearbejdspladsen.

Ifølge helt nye tal har fire ud af ti (41 pct.) overvejet et jobskifte inden for de seneste 12 måneder – og mere end halvdelen af dem (56 pct.) mener, at jobbet skal findes i en helt anden branche – viser befolkningsundersøgelse lavet af Userneed for Business Danmark.

- Det er meget høje tal, som vidner om, at vi lige nu har et meget mobilt arbejdsmarked – og samtidig er det et signal til virksomhederne om, at de skal passe godt på deres medarbejdere og give dem nye karrieremuligheder, for det er alt andet lige den vigtigste ressource, virksomheder har i dag, siger Kasper Rubæk, som er ansvarlig for løn- og karriererådgivning i fagforeningen Business Danmark.

- Mange har under coronaen taget deres liv op til revision og brugt tænkepausen til at mærke efter, om de er tilfreds med deres arbejdsliv. Derfor har det overvejende tema i vores karrieresamtaler med medlemmerne de seneste par år cirklet om, hvordan de kan bruge deres kompetencer i andre jobfunktioner eller indenfor et nyt branchefelt.

Virksomheder rekrutterer nu bredere

Han giver samtidig sit bud på, hvorfor vi måske er mere mobile i dag sammenlignet med tidligere.

- Den høje inflation er uden tvivl også med til at give folk det sidste skub - især dem der oplever, at lønnen i det nuværende job ikke følger med priserne. Løn er i dag blevet det vigtigste konkurrenceparameter, og det er ikke en hemmelighed, at chancen for et lønhop er større i forbindelse med et jobskifte - end når man forhandler med sin nuværende chef, siger han og påpeger, at lønnen for samme jobfunktion kan svinge med mange, mange tusind kroner om måneden på tværs af brancher.

Ruslands invasion af Ukraine har midlertidigt sat en stopper for et fortsat fald i ledigheden. Men går man et skridt bagom tallene, dækker de over, at danskerne fortsat skifter job på livet løs, og dem, der mister jobbet, typisk finder et nyt inden for få måneder.

- Manglen på arbejdskraft og forventningen om fortsat vækst efter en fredsaftale, får i dag virksomheder til at rekruttere bredere og gå efter kandidater, som kommer fra andre brancher, siger Kasper Rubæk og uddyber:

Kasper Rubæk, Business Danmark
Løn

- Produktkendskab er slet ikke så vigtigt som tidligere. Det er dine personlige kompetencer og evnen til forretningsforståelse og til at forstå komplicerede sammenhænge til gengæld. Det åbner nye døre på tværs af brancher for virksomheder, hvor mange klæder nye medarbejdere grundigt på via onboardingforløb og interne uddannelser.

Skift mens du er i job

Selvsamme undersøgelse viser, at over halvdelen (54 pct.) kunne finde på at sige deres job op, uden at have et nyt på hånden. Men i lyset af se seneste års kriser, bør man tænke sig om.

- Vi er bare gået fra krise til krise, og ingen kan spå om fremtiden, så tænk dig grundigt om og tag en ekspert med på råd, før du handler. Flere sikrer sig af samme grund en lønsikring ved et jobskifte, i tilfælde af at det ikke går som de håbede i det nye job, siger han.

- Du står alt andet lige i en bedre position, hvis du skifter fra et andet job. Så vær proaktiv og søg job, mens du er tilfreds. Så fremstår du også mindre desperat, du kan søge målrettet i din drømmevirksomhed og kan mønstre en anden energi i forløbet.

- Men når det er sagt, så kan der sagtens være situationer – den lave ledighed taget i betragtning – hvor det giver kandidaten ny energi i at sige op frem for at trækkes med et job man er kørt helt surt i. Men gør det ikke uden først at rådføre dig med din fagforening og a-kasse, da de giver dagpengekarantæne, fastslår han.

Fire råd ved job- og brancheskift

  1. Overvej om du vil arbejde med det samme fagområde - for eksempel i en ny branche - eller arbejde med noget helt andet. Tal med en karriererådgiver om, hvordan du bedst bringer dine kompetencer i spil og tuner dit cv.
  2. Kan nogle i dit netværk åbne døren for dig? Tjek på LinkedIn om dine kontakter enten selv eller deres netværk har rødder i den branche eller virksomhed, du har i tankerne.
  3. Lav en slagplan: Find for eksempel en mentor inden for det felt, du vil arbejde med. På den måde får du insiderviden om, hvilke personlige og faglige kompetencer du skal besidde eller arbejde med. Lav også en targit-liste med interessante virksomheder og beslutningstagere.
  4. Overvej om et vikariat er vejen ind i branchen. Måske skal du for en tid gå et step ned for senere at gå et step op, når du først har fået foden inden for.

Få nyheder og trends inden for salg og marketing direkte i din mailbox.