• Job
  • Karriere

5 spørgsmål hjælper dig med at afkode jobopslaget

Hver tredje dansker har set virksomheders skønmaleri i stillingsannoncer krakelere ved samtalen. Her er 5 afklarende spørgsmål du bør stille
  • 28.01.2022
  • Michael Krag-Svendsen

Del artikel

Hver tredje dansker har set virksomheders skønmaleri i stillingsannoncer krakelere ved samtalen. Her er 5 afklarende spørgsmål du bør stille

Har du også læst jobopslag, hvor du ikke helt kunne gennemskue, hvad jobbet præcist gik ud på?

Så står du langt fra alene med den oplevelse. Hver tredje lønmodtager mener, at virksomheder til tider overspiller deres kort og lover lidt for meget i forsøget på at tiltrække nye medarbejdere, viser ny befolkningsundersøgelse lavet af Userneeds for Business Danmark.

Kasper Rubæk, Business Danmark
Job og karriere

Ikke sjældent fortæller stillingsopslag i højstemte vendinger om den vigtige rolle medarbejderen kan få i virksomheden og om alt det gode jobkandidaten kan være med til at forandre i verden, påpeger Kasper Rubæk, ansvarlig for karriererådgivning i Business Danmark, der hvert år rådgiver hundredvis af medlemmer.

- Vi ser stillingsopslag med mange fine beskrivelser. Det kan være et ganske godt job, men ansøgerne skal ofte igennem flere lag af overdrivelser, som skaber store forventninger - men også skuffelser. Vi ser derfor rigtig mange, der hurtigt søger videre til et andet job, fordi det job de fik, ikke var det, de var blevet stillet i udsigt, fortæller han.

Selv om det lyder mindre flamboyant, anbefaler Kasper Rubæk, at virksomheder bruger lidt mere krudt på at beskrive, hvad jobbet går ud på, opgavernes konkrete indhold og hvordan de er doseret. Jobsøgeren opdager det alligevel efter kort tid i jobbet.

- Det er dårlig branding for virksomheden, men det er jobsøgeren, som har allermest at miste. Mange skifter jo fra et job, hvor de samtidig siger farvel til flere måneders opsigelsesvarsel, mens de i det nye job, hurtigt kan blive strittet ud og miste indtjeningsgrundlaget, siger han.

Han anbefaler, du allerede ved den første samtale grundigt spørge ind til de konkrete arbejdsopgaver.

- Det vidner om, at du er engageret og velforberedt. Og søger du et salgsjob, viser det også virksomheden, at du har blik for at udfordre med charme.

5 konkrete spørgsmål til jobbet

  1. Hvilke opgaver i opslaget er de vigtigste?
  2. Hvad er den ideelle og reelle tidsmæssige fordeling af opgaverne - procentfordeling?
  3. Hvordan måler I, om jeg er en succes?
  4. Hvilke resultater har andre i nøjagtig samme stilling tidligere opnået i forhold til bonus og målindfrielse de foregående kvartaler? For eksempel i kroner og øre eller indekstal
  5. Jeg vil rigtig gerne tale med en af mine kommende kolleger, før jeg starter – kan jeg det?

Få nyheder og trends inden for salg og marketing direkte i din mailbox.