Et balanceret studieliv  

Dit studie fungerer ligesom et fuldtidsjob, derfor er det vigtigt at du sætter dig selv de bedste forudsætninger inden du starter. Her på siden finder du de bedste råd, til dig som skal til at starte på en uddannelse.
Et balanceret studieliv
DET HELE LIV I FOKUS

Godt at vide til studiestart

Når du starter på et nyt studie er det vigtigt at komme med et åbent sind, og minde dig selv om at alle er i samme båd som dig. Lad ikke dine mange tanker påvirke din start. Mind dig derimod om, at det er helt naturligt at have en masse tanker, inden du starter dit nye studie. Tillad dig selv at være hele dig, og giv slip i tanken om at sammenlign dig selv med andre. Aktiver dit mod, og hold ikke dig selv tilbage fra at møde nye mennesker. Inden studiestart er det vigtigt at arbejde med dit mindset udover at have styr på alle de praktiske ting, da det kan have stor betydning for, hvordan din studiestart kommer til at være.

Vi har samlet gode konkrete værktøjer herunder.

Ugeoverblik

Få overblik og overskud i hverdagen

Lav et overblik over alle de ting som du skal have styr på inden opstart såsom bøger, studieplan, mødetider, og forberedelse. På den måde kan du starte studiet med overskud og energi, da overblik vil give dig ro og mulighed for at fuldt tilstede i opstarten af studiestarten.

Afsæt 30 minutter i weekenden til at skabe et ugeoverblik for dig selv, så du ved, hvordan du skal prioritere din tid i den kommende uge. Det vil hjælpe dig med at undgå, at fritid og studietid flyder sammen og gøre at du bedre kan overskue den kommende uge.

Skriv alt på lige fra dit studiejob, forberedelse, gruppearbejde, fritid, egen tid, m.m. og sørg for at få alt med - så du kan tømme dit hoved og skabe klarhed for dig selv. Overblikket vil give dig ro, og give dig en god start på ugen, så du ved, hvor du skal ligge dit fokus fra dag til dag og ikke gå med det hele oppe i hovedet.

uge

Evaluering af ugen

Brug 20 minutter hver søndag til at evaluere din uge. Det vil hjælpe dig med at skabe klarhed og bevidsthed omkring, hvad du skal gøre mindre, eller mere af i den kommende uge, for at nå i mål med det som er vigtigt for dig. Mind dig selv om, hvad det vil komme til at koste dig hvis du ikke evaluerer, men bare foresætter på samme måde som sidste uge, kontra hvad det vil give dig at få lavet en evaluering så din kommende uge kan blive endnu bedre.

Vi anbefaler at bruge to-do lister, da det ikke er muligt for dig at have alle dine opgaver oppe i dit hoved. Derfor vil det hjælpe dig med at skabe overblik, så du kan løse én opgave af gangen. Du vil også opleve mindre stress, da det vil give dig ro at have overblik og en klar køreplan. Der findes mange fremgangsmåder for to do lister, men vi er kommet med vores bud herunder som kan hjælpe dig med at skabe overblik.

uge

Vejrtrækning og pauser

90% af vores energi kommer direkte fra vores vejrtrækning. Derfor kan det at lave vejrtrækningsøvelser give dig ro og påvirke dig positivt - og have stor indvirkning på din indlæring og dit velbefindende. Der findes mange forskellige øvelser, og måske du allerede gør brug af nogen selv.

Vi har herunder beskrevet vejrtrækningsøvelsen 4-7-8:

  • Træk vejret dybt ind af næsen imens du tæller til 4
  • Hold vejret imens du tæller til 7
  • Pust ud og giv slip imens du tæller til 8
  • Gør det af 10 omgange

At holde pauser er en essentiel del af at kunne præstere sit bedste og arbejde effektivt, derfor er det vigtigt at du prioriterer at holde pauser, så din hjerne kan få ro til at lade op. Det gælder både i hverdagene, under forberedelse, eksaminerne m.m. Vi mennesker kan ofte have tendens til at glemme at holde vores pauser, derfor kan det være en god ide at sætte din alarm til nogle bestemte tidspunkter i løbet af din dag, så du bliver mindet om det. Noget der også kan hjælpe, er at minde dig selv om hvad konsekvensen er hvis du ikke afholder pauser og hvilken påvirkning det kan komme til at have på din indlæring og præstationer under studiet.

uge

Brug aktivt din kalender og notesbøger

Brug din kalender løbende og sørg for at sæt alle dine timer, opgaver, aftaler m.m. ind så du på den måde kan få overblik over dine uger og måneder. Det er forskelligt fra person til person om man fungerer bedst med en fysisk eller på telefonen. Husk på, at alle er forskellige og du skal gøre det som fungerer for dig. Prøv dig frem og brug så den kalender som virker bedst for dig og spar evt. med din studiegruppe om det.

At arbejde med notesbøger kan være et fantastisk redskab under dit studie, da det vil hjælpe dig med at komme ud af dit hoved og ned i kroppen. Vi har nemlig 60-80.000 tanker hver evig eneste dag og ca. 80% af dem er negative. Notesbogen kan være et frirum for dig, hvor du her kan skrive alle dine tanker ned, så du på den måde også kan få klarhed omkring hvad du kan gøre noget ved, samt hvad du skal slippe, acceptere eller rumme. Derudover forstærker det også med 60% når vi skriver ting ned i hånden, derfor er dette redskab meget brugbart for dig som studerende, da det kan være svært at fokusere på studiet, hvis der er en masse andet privat som fylder i hoved.

uge

De bedste råd til at skabe overskud

  • Vær dig selv og giv slip i at sammenlign dig selv med andre, så du kan få det bedste studieliv.
  • Fokuser på det som er inden for din kontrol
  • Husk på at det er helt naturligt at have mange tanker inden du starter studie og at du ikke er alene.
  • Lav overblik og brug nogle af de forskellige værktøjer så du står stærkt
  • Hvis du er meget nervøs så brug vejrtrækningsøvelserne som vil berolige dit nervesystem
  • Lav overblik fra uge til uge for at give dig selv ro til at være tilstede i timerne og socialt
Fem øvelser til at styrke din mentale trivsel

Se tips til at få luft i økonomien

Det kan være svært, at få økonomien til at løbe rundt på SU. Derfor har vi samlet de bedste råd, lavet skabeloner til budget og samlet rabatter på alt fra forsikringer, tøj, rejser og ferier til dig.

Har du svært ved at finde balance i studielivet?

Er du presset, stresset, eller kæmper du med mange negative tanker og har svært ved at finde ro? Så har vi samlet værktøjer og råd til en bedre mental trivsel.