Ny sag om feriepenge-provision rammer bilbranchen
Bilsælger har fået udbetalt over 40.000 kr., fordi han ikke fik feriepenge af sin provision i tre år. Fem ting afslører, om du kan have penge til gode
I 2021 blev to af Danmarks førende bilforhandlere idømt store erstatninger i en principiel sag om feriepenge.
Her fastslog Østre Landsret, at alle lønmodtagere har ret til fuld løn under ferie. Det gælder også provisionslønnede. Dengang inkasserede Business Danmark godt 140.000 kr. i manglende feriepenge til et medlem for den provision, han mistede under sine ferier.
Sagen, som Berlingske Business dækkede, vakte opmærksomhed hos DI og i bilbranchen. Og efterfølgende udløste det efterbetaling til bilsælgere i de berørte firmaer, og flere fik justeret ansættelseskontrakten for at skabe klare rammer i fremtiden.
Med den store opmærksomhed og klare landsretsdom in mente undrer det advokat Lise Buhl, at hun her to år senere igen må forsvare et medlem i en lignende sag om manglende feriepengeudbetaling mod endnu et stort dansk bilhus – men denne gang i byretten.
- Det undrer mig efter landsrettens afgørelse, at det et nødvendigt at rejse en sag mod endnu et stort bilhus ved en lavere retsinstans, når nu sagerne er så ens. Domstolene er i forvejen overbelastede og ventetiderne lange. Det betyder, at vores medlem har måtte vente over halvandet år på sine penge fra vi første gang henvendte os til hans arbejdsgiver, siger advokat Lise Buhl, der også førte sagen i Østre Landsret i 2021.
Kompensation for tabt provision i ferien
Humlen i sagen drejer sig om, at bilsælgeren mistede provision, når han holdt ferie - og dermed havde ret til feriegodtgørelse af den optjente provision fra resten af året. Men det fik han ikke. Byretten idømte derfor bilhuset at betale sælgeren tre års tilgodehavende feriepenge.
Salgskonsulenten solgte i perioden 2018-21 ca. 3-4 biler om ugen. En væsentlig del af hans løn bestod af provision af salget til de kunder, som besøgte bilhuset. Og da han hverken kunne planlægge og styre, hvornår kunderne dumpede ind, eller fik del i kollegernes provisionssalg under fravær, betød det, at hans løn faldt markant i ferieperioder.
Salgskonsulenten fratrådte sidst i 2021. Her henvendte han sig til Business Danmark, som tidligere på året have vundet sagen om feriepenge og provision i Østre Landsret. Sagen, der kunne være løst i mindelighed med udbetaling af 39.000 kr. til sælgeren, endte efter en tur gennem retsmaskineriet med en regning til bilhuset på nær det dobbelte i erstatning plus renter, sagsomkostninger til Business Danmark samt udgifter til bilhusets egen advokat.
Du kan også have feriepenge til gode
Du kan meget vel også have feriepenge til gode hos din arbejdsgiver, hvis du er eller har været provisionslønnet. Ferielovens regler dog betyder, at dit krav forældes efter tre til fem år.
Læg mærke til om:
- Din provision udgør en væsentlig del af din løn
- Du optjener mindre/ingen provision i ferieperioder
- Din provision er afhængig af, at du er fysisk til stede på arbejdspladsen
- Dine kunder selv henvender sig, så du ikke kan planlægge salget udenom din ferie
- Du får ikke indirekte provision af dine kolleger salg i ferie.