• Løn
  • Salg
  • Markedsføring

Kan din løn følge med prisstigningerne?

Vareprisernes himmelflugt bliver et varmt tema, når virksomhederne skal forhandle løn med medarbejderne. Få tips til din lønsamtale på optaget webinar
  • 21.02.2022
  • Nikolaj Henum Michael Krag-Svendsen

Del artikel

Vareprisernes himmelflugt bliver et varmt tema, når virksomhederne skal forhandle løn med medarbejderne. Få tips til din lønsamtale på optaget webinar

Du kan se det på bonen, når du handler. Når du tanker brændstof. Og når efterregningen på el og varme snart tikker ind.

Ifølge Danmarks Statistik er det på kort tid blevet markant dyrere at være dansker. På kun et år er stigningen i varepriserne syvdoblet fra 0,6 pct. til 4,3 pct. - og især det seneste halve år er priserne løbet helt løbsk.

Forbrugerpriser

Mens inflationen buldrer derudaf, oplever knapt 9 ud af 10 danskere (87 pct.), at deres løn halter efter prisudviklingen. Det viser ny undersøgelse lavet for Business Danmark af Userneeds, og mere end hver fjerde dansker (28 pct.) vil spille inflationskortet til næste lønforhandling. Særligt er det mændene, der vil bringe det til bords.

- Jeg synes, det er høje tal i betragtning af, at mange lønsamtaler er reguleret i forvejen gennem overenskomster. Jeg er dog sikker på, at de der har mulighed for en individuel forhandling, vil drøfte emnet med deres arbejdsgiver. Det giver også god mening, når man ser på de høje prisstigninger, vi har oplevet i det seneste år, påpeger Kasper Rubæk, ansvarlig for løn- og karriererådgivning i fagforeningen Business Danmark, som 17. marts var vært på et webinar om lønforhandling.

Rift om dygtige medarbejdere

Han understreger samtidig, at lønmodtagernes udgangspunkt måske aldrig har været bedre.

- Vi har en rekordlav ledighed i øjeblikket, og det giver lønmodtagerne gode kort på hånden. Bliver man mødt med et rungende ”nej” til højere i løn, er der stor sandsynlighed for, at konkurrenten er klar med et bedre bud på den anden side af gaden, siger Kasper Rubæk.

Ifølge undersøgelsen forventer halvdelen af danskerne, som vil bruge inflationen som argument for en lønstigning, at de vil se sig om efter et andet arbejde eller miste motivationen og dermed sænke produktiviteten, hvis arbejdsgiveren ikke møder deres forventning.

Forberedelse betyder alt

Men en lønforhøjelse kommer ikke af sig selv – det er væsentligt, at du forbereder dig grundigt, og der er ingen undskyldninger for at lade være, fastslår Kasper Rubæk.

- Den teknologiske udvikling har i dag gjort det særdeles nemt, at der findes en række fagspecifikke lønberegnere, der giver et transparent billede af, hvad du bør få i løn.

- Vores egen lønberegner, der bygger på mere en 4.000 aktuelle lønninger fra medarbejdere og ledere i salg og marketing – bruges af cirka 20.000 personer hvert år. Det tager under et minut at få et ret præcist billede af ens markedsværdi. Det er derfor det stærkeste kort at tage med til lønforhandlingen – uanfægtet at inflationen flyver afsted.

Få nyheder og trends inden for salg og marketing direkte i din mailbox.