• Jobsøgning
  • Uddannelse

Højtuddannede: Relevant erfaring slår 12-tallet

Et studiejob baner oftere vej til arbejdsmarkedet end din eksamenskarakter
  • 22.11.2024
  • Nikolaj Henum Michael Krag-Svendsen

Del artikel

Relevant erhvervserfaring trumfer med længder topkarakterer i jagten på en god start på arbejdslivet. Mange jobsøgere har end aldrig skullet vise eksamensbevis, men pas på med fusk

12-talskultur, forventningspres og mistrivsel. Tre ord, der kendetegner flere og flere unges møde med studie-, voksen- og arbejdslivet.

Men selv om eksamensbeviser kan være adgangsbilletten til et bestemt job, så er det langt fra karakterens størrelse til eksamen i sig selv, der har størst betydning for dine jobchancer.

Det viser en ny undersøgelse, Norstat har lavet blandt 1.019 lønmodtagere for fagforeningen Business Danmark.

79 pct. vurderer i mindre grad eller slet ikke, at deres eksamenskarakter har haft væsentlig betydning for deres karriere og entré på arbejdsmarkedet.

Selv blandt danskere med en videregående uddannelse mener 76 pct. ikke, at karakteren var tungen på vægtskålen, da de landede deres første job, mens kun 7 pct. vurderer, at den gjorde en afgørende forskel.

Et relevant studiejob vejer tungere

Ifølge undersøgelsen fremgår det også, at knap hver tredje lønmodtager syntes, det var udfordrende at finde job som nyuddannet. Men her kan et relevant studiejob være en vigtig trædesten.

Blandt de 37 pct., som har haft et relevant studiejob, bidrog det for to ud af tre (63 pct.) til, at de efter studietiden fik foden indenfor på arbejdsmarkedet. Det gælder både blandt dem, der har taget en praktisk erhvervsuddannelse, og dem, der har taget en videregående teoretisk uddannelse.

”I den kontekst er det foruroligende, at mange studerende leder, men har svært ved at finde et relevant studiejob, især når vi kommer uden for de store byer. For ligesom det er vigtigt at sætte sig en målsætning om at klare sig godt på studiet, bør man gøre det på studiejobbet. Det vil man helt sikkert kunne kapitalisere på som færdiguddannet,” siger Kia Fisker, der er ansvarlig for karriererådgivning i Business Danmark, og uddyber:

”Foruden at få erfaring og lære praktiske skills viser det, at du har evner, vilje og drive til at bruge det, du har lært, i praksis.”

Samme tendens oplever man i juristernes og økonomernes fagforening Djøf, hvor nyuddannede jurister, der har haft relevant og konkret erfaring fra arbejdslivet, hurtigere kommer i job.

Få sparring om studiejob

Mange har aldrig vist eksamensbeviset

Selvom mange danskere har gennemført en håndværks-, erhvervs- eller videregående uddannelse, er det langt fra alle, der nogensinde har haft behov for at bruge deres eksamensbevis i forbindelse med et nyt job.

Næsten halvdelen (45 pct.) har aldrig fremvist deres eksamensbevis i forbindelse med jobsøgning. Det gælder især unge mellem 19-34 år og ansatte i den private sektor.

Når arbejdsgiverne ikke efterspørger eksamenspapiret, er det ikke ensbetydende med, at der er fri leg for snydere til at skrive en ikke-gennemført uddannelse på cv’et, mener karriererådgiveren.

”Det er en rigtig dårlig idé at gå efter 'går den, så går den' princippet, for du vil helt sikkert komme til kort på et tidspunkt. Enten vil du hurtigt blive overmatchet i jobbet, eller også vil du blive udfordret den vej, og det er aldrig sjovt at sidde og skulle trække i land. Desuden er mange rekrutteringskonsulenter skolet i at kunne spørge rundt omkring din uddannelse, og disse er ofte utrolig kompetente i forhold til at få sandheden på bordet,” fastslår Kia Fisker.

”Jeg synes, det er overraskende få personer, der reelt har fremvist deres eksamensbevis. Men det, at man ikke har brugt beviset eller måske ikke mener, at ens endelige karakter har haft betydning for, hvilket job man er landet i, er måske ikke altid en korrekt antagelse. Et eksamensbevis er på mange måder en adgangsbillet til arbejdsmarkedet, men det er også noget, som du gør implicit brug af sidenhen. For en uddannelse er også ofte synonym med din metodiske tilgang til en given opgave, og jo bedre du har klaret denne i form af karakterer, desto større er sandsynligheden for, at du vil opnå succes på arbejdsmarkedet.”

Din løn på studiejobbet

5 råd: Fra studiejob til fastansættelse

1. Tag initiativ og vis engagement: Gør mere, end der forventes af dig. Tilbyd at hjælpe med opgaver, der ligger uden for dit umiddelbare ansvarsområde, og kom med forslag til forbedringer i arbejdsgange eller projekter. På den måde viser du, at du tænker på virksomhedens bedste og er klar til at tage ansvar.

2. Knyt stærke relationer: Netværk aktivt med kolleger på tværs af afdelinger, og vis, at du er en holdspiller, der samarbejder godt med andre. Det gør dig til en synlig kandidat - også hvis det skulle opstå jobåbninger i andre afdelinger end din egen.

3. Vis dine resultater: Lever altid høj kvalitet i dit arbejde og sørg for, at det kan dokumenteres. Det kan være rapporter, analyser eller projekter, du har haft ansvar for. Vær tydelig omkring din indsats, og del dine resultater med din leder, uden at det virker pralende.

4. Kommuniker dine ambitioner: Fortæl din leder og andre relevante personer i organisationen, at du er interesseret i en fastansættelse. Spørg ind til, hvilke kompetencer og erfaringer der kræves, så du kan arbejde målrettet for at udvikle disse.

5. Udvikl dig fagligt og personligt: Studiejobbet er en platform til at lære nye færdigheder og få erfaring. Opsøg feedback og vis, at du kan spore dig ind på virksomhedens behov og arbejdsform.

Få nyheder og trends inden for salg og marketing direkte i din mailbox.