• Bæredygtighed
  • Job

Halvdelen lader lyset brænde på jobbet

Vi snakker mere og mere om klima og bæredygtighed, men det er svært at omsætte bekymringen til konkret adfærd på arbejdspladsen
  • 31.05.2022
  • Nikolaj Henum Michael Krag-Svendsen

Del artikel

Vi snakker mere og mere om klima og bæredygtighed, men det er svært at omsætte bekymringen til konkret adfærd på arbejdspladsen

Slukker du lyset, når du forlader et rum? Bruger du det ”lille skyl” på toilettet, når du kan? Og lukker du for bruseren, når du sæber dig ind i badet, og for varmen, når du lufter ud?

Så gør du som otte ud af ti danskere – altså når vi er inden for hjemmets fire vægge.

Noget anderledes forholder vi os, når vi stempler ind på arbejdspladsen. Her efterlever lige knap halvdelen (48 pct.) de velkendte miljøspareråd, viser ny befolkningsundersøgelse lavet af analyseinstituttet Userneeds for fagforeningen Business Danmark.

Men hvorfor er vi mere tilbøjelige til at lægge den grønne kasket på hylden på arbejdet? Det har fagforeningens adm. direktør, Martin Kildgaard Nielsen, et par bud på.

- Hjemme bonner adfærden direkte af på vores private el-, vand- og varmeregning. Og har man børn, er der også et opdragende element i, at man lærer ikke at fråse med energien, siger han.

Energiforbruget skal frem i lyset

- Vi ved godt, at vores høje energiforbrug skader klimaet. At vi glemmer det, når vi går på arbejde, tyder på, at ledere og medarbejdere ikke taler ret meget om, hvordan virksomheden og den enkelte kan bidrage positivt i den nære hverdag.

Energiprisernes himmelflugt, grønne skattereformer og forbruger-pres om bæredygtighed fylder mere og mere på direktionsgangene. Og der er lavthængende frugter at plukke, påpeger Martin Kildgaard Nielsen.

- Jeg tror, de færreste har viden om, hvor højt virksomhedens el- eller varmeforbrug egentlig er. Skaber man transparens om det og måske iværksætter konkrete konkurrencer, som kollektivt sætter fokus på nemme dagligdags energi-spareråd og handlinger, så tror jeg, at medarbejderne bliver topmotiveret til at være mere energibevidst på arbejdspladsen.

- Mange kontorer har givetvis skiftet til LED lys og indsat lystimere og bevægelsessensorer, hvilket er første store skridt - men der er mere at komme efter. Som med alt andet er det afgørende, at man som virksomhed løbende italesætter, hvordan den enkelte konkret kan begrænse energiforbruget i dagligdagen.

- Det samme gælder medarbejderkantiner, hvor nogle har lavet aftaler for at reducere madspild og har indført ordninger, som gør, at medarbejderne kan tage rester med hjem. Det vidner om, at det kan lykkedes.

- Jeg siger ikke, vi kan rykke det store individuelt i forhold til bæredygtighed – og for den enkelte virksomhed er det måske en dråbe i havet. Men alle bidrag tæller i det store regnskab, siger han.

Få nyheder og trends inden for salg og marketing direkte i din mailbox.