• Job
  • Ledig

Usikre tider sætter sig i maven – job og økonomi på spil

Halvdelen af danskerne er bekymrede for deres økonomi
  • 19.05.2025
  • Michael Krag-Svendsen Nikolaj Henum

Del artikel

Krige, toldtrusler og aktieuro gør danskere bekymrede for fremtiden. Især unge føler sig pressede og usikre, både når det gælder job og privatøkonomi

Da Trump gennemtrumfede sine toldsatser i april, styrtdykkede alverdens aktiekurser og gjorde store indhug i vores pensionsopsparinger. Da han satte dem på pause i 90 dage, rettede de sig op igen.

Og mens verden nu holder vejret og afventer Trumps næste træk, og toldpausens udløb i juli, bekymrer mange danskere sig om deres privatøkonomi og jobtryghed. Det viser en frisk Norstat-måling lavet for Business Danmark blandt 1.009 lønmodtagere.

Særligt unge i alderen 19-34 år er hårdt ramt: Hver anden svarer, at den globale situation gør dem usikre på deres økonomiske fremtid. Det er markant flere end blandt de 50-66-årige, hvor kun hver tredje føler det samme.

"Vi står i en tid, hvor mange føler, at tæppet kan blive trukket væk under dem fra den ene dag til den anden. Der er krig i Europa og et turbulent forhold til en samarbejdspartner gennem årtier – USA. Det er ikke mærkeligt, at det sætter sig i folks mavefornemmelse," siger landsformand Jens Neustrup Simonsen fra Business Danmark til finans.dk.

"De unge føler sig mest sårbare, fordi de først lige er kommet ind på arbejdsmarkedet og ikke har opbygget en økonomisk buffer," siger han.

Hver femte føler sig usikker i jobbet

Undersøgelsen viser, at 18 pct. – svarende til cirka 500.000 danskere – oplever usikkerhed i deres ansættelse som følge af den globale situation.

Og det er ikke uden grund. Friske tal fra Danmarks Statistik viser, at eksporten til USA faldt med 25 pct. i årets første kvartal sammenlignet med fjerde kvartal sidste år – og det påvirker medarbejdernes tryghed.

"Det her er et wakeupcall, selv om eksporten til USA var rekordhøj ved udgangen af sidste år. For når eksporten dykker, og toldbetingelserne er usikre, kan det sætte gang i en kædereaktion med færre ordrer og besparelser," siger Jens Neustrup Simonsen.

Men det er også vigtigt at slå koldt vand i blodet, påpeger flere økonomer – blandt andre cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, Jeppe Juul Borre. For eksporten til USA er fortsat 16 pct. højere i første kvartal i år end i første kvartal sidste 2024.

"Ser vi på det i et længere perspektiv, så ligger dansk eksport lige nu trygt og godt og fortsat til den pæne side," siger han til DR.

Arbejdspresset vokser – og slider

Undersøgelsen dokumenterer også, hvad danskerne konkret bekymrer sig om i jobbet. Helt i top ligger øget arbejdspres, som 27 pct. nævner. Risiko for fyringer og usikkerhed om arbejdsopgaver nævnes også hyppigt

"Mange føler, de skal løbe hurtigere, uden at der nødvendigvis er ekstra hænder eller ressourcer til rådighed. Det slider både fysisk og mentalt – og i sidste ende også på kvaliteten af det arbejde, der leveres. Det bør få flere arbejdsgivere til at stoppe op og lytte," siger Jens Neustrup Simonsen.

Trods den stigende usikkerhed minder Business Danmark om, at medarbejdere stadig har et stærkt kort på hånden:

"Det kan lyde paradoksalt, men vi befinder os fortsat i et arbejdstagers marked. Der er mangel på kvalificerede medarbejdere i næsten alle brancher. Så der er ingen grund til at give køb på sine rettigheder eller acceptere urimelige vilkår af frygt for fremtiden," fastslår han.

Ledigheden faldt fra januar til april fra 4,58 pct. til 4,12 pct. i salg og marketing – det største fald i årets første fire måneder siden 2021.

Brug for karrieresparring?

Det bekymrer os mest

Bekymrer mig ikke40%
Øget arbejdspres27%
Mine fremtidige opgaver22%
Risiko for fyring19%
Manglende støtte fra leder11%
Faldende løn10%
Ander4%

Kilde: Norstat for Business Danmark

Få nyheder og trends inden for salg og marketing direkte i din mailbox.