• Iværksætter
  • Selvstændig

4 ud af 10 unge vil være iværksættere, men...tøver

Unge har drivet til at gå solo - bliv klogere på Iværksætterakademiet
  • 07.06.2024
  • Michael Krag-Svendsen Nikolaj Henum

Del artikel

Overvejer du at kvitte 8-16-jobbet og skabe et friere arbejdsliv som selvstændig? Så er du langt fra alene. Men der er benspænd på vejen. Få tips til at lykkes

Lysten til at bestemme over sit eget arbejdsliv og være sin egen chef lever i bedste velgående. Appetitten er særlig stor blandt lønmodtagere under 35 år, hvor fire ud af ti drømmer om at blive iværksættere, mens risikovilligheden daler med alderen, hvor forpligtelser som børn og realkreditlån sætter ind. Det viser en ny undersøgelse lavet af Norstat for Business Danmark blandt 1.264 lønmodtagere.

Tobias Bai, vicelandsformand i Business Danmark, sprang selv ud som selvstændig i fitnessmiljøet i midt 30'erne. Han peger på flere faktorer, der kan forklare den enorme interesse for iværksætteri.

"Rollemodeller er utrolig vigtige. Der er ingen tvivl om, at idoliseringen af selvstændige, eksempelvis gennem et program som "Løvens Hule" og eksponering af dygtige influencere helt sikkert har sat drømmene i gang hos mange unge," forklarer Tobias Bai og påpeger, at det er en stigning i forhold til en lignende et år gammel måling fra DI.

En rollemodel er blandt andre tv-vært Emil Thorup, der har taget rejsen fra kendt tv-vært og influencer til at skabe møbelbrandet HANDVÄRK. Ham kan du møde online 4 x 1 time i uge 38-39, hvor han øser ud af sine erfaringer med at springe ud som selvstændig på Business Danmarks nye Iværksætterakademi, der er åbent for alle.

Iværksætterakademiet: Spring ud som selvstændig med Emil Thorup

Mød Emil Thorup på Iværksætterakademiet

Det afholder os fra at blive iværksætter

Men sørg nu for at udleve iværksætterdrømmen, mens du har modet, for med alderen sætter forsigtigheden ind. Hver fjerde 35-49-årig har fortsat et iværksætterfrø i maven, mens det kun gælder hver tiende over 50 år. Undersøgelsen viser også klart, hvad der forhindrer danskerne i at udskifte tilværelsen som lønmodtagere og blive deres egen chef. De klart største barrierer er den økonomiske usikkerhed (63 pct.) og manglen på startkapital (47 pct.). Og det er fuldt forståeligt, siger Tobias Bai.

"At være selvstændig og styre sin egen forretning bringer en stor følelse af tilfredshed, men det er ikke uden udfordringer. En væsentlig del af succesen som selvstændig afhænger af ens evne til at sælge og opbygge relationer. Udfordringen med konstant at skulle generere nyt salg kan skabe bekymringer og 'hvad nu hvis'-tanker," fastslår han.

Man kan sige, at de unge har lysten, de er ikke afskrækket over at skulle sælge og lægge en ekstra arbejdsindsats, men ikke de økonomiske midler. Men forældregenerationen står i den modsatte situation.

Book sparring for selvstændige

Barriere19-34 år35-49 år50-66 år
Økonomisk usikkerhed63%67%52%
Mangler startkapital46%53%31%
Arbejdsbyrden18%21%29%
Vil savne kolleger21%17%19%
Administrativt bøvl15%17%25%
Bryder mig ikke om salg8%18%24%
Færre goder14%12%11%

Kilde: Norstat-undersøgelse for business Danmark blandt 1.264 lønmodtagere

Andelen af selvstændige falder støt

Selvom mange drømmer om et arbejdsliv som selvstændig, viser data fra Danmarks Statistik, at langt de fleste hellere tager et lønmodtagerjob, hvis det byder sig. Arbejdsstyrken er større end nogensinde og har rundet tre millioner danskere. Men mens der er kommet over 250.000 nye lønmodtagere til de seneste 15 år, er antallet af selvstændige faldet med over 25.000. Tendensen bliver ifølge SMVdanmark endnu tydeligere, hvis vi spoler tilbage til de tidlige 1980´ere.

Det betyder, at andelen af selvstændige er faldet fra 8,8 pct. til 7,2 pct. af arbejdsstyrken fra første kvartal 2009 til første kvartal 2024. Det svarer til, at der i hver folkeskoleklasse med 28 elever kun er 2, som bliver selvstændige.

Det står i skærende kontrast til regeringens ønske om at fremme og styrke betingelserne for iværksætteri i Danmark, mener Tobias Bai.

"Danmark er traditionelt præget af en stærk lønmodtagerkultur. Det skyldes til dels danskernes evne til at organisere sig effektivt og sikre arbejdstagerne solide rettigheder over for arbejdsgivere. Denne organisationsdygtighed har bidraget til et solidt fundament for lønmodtagerne. Selvom der er langt igen, førend selvstændige erhvervsdrivende i Danmark fra politisk hånd prioriteres på lige fod med lønmodtagere, så bevæger vi os langsomt i den rigtige retning – blandt andet er Danmark et af de steder, hvor det er lettest at oprette virksomhed," har han tidligere sagt til finans.dk.

Værktøjer og service til selvstændige

A

Kilde: Danmarks Statistik

Få nyheder og trends inden for salg og marketing direkte i din mailbox.