Glæden ved et jobskifte gør, at de færreste tænker over ordet "prøvetid" i kontrakten. Få juristens råd til at sikre din økonomi ved en uventet opsigelse

For mange lønmodtagere er et jobskifte en spændende mulighed – men det indebærer også risici, som mange ikke opdager, før det er for sent.

De fleste har med god grund øjnene stift rettet mod løn, arbejdstider og frynsegoder, men overser i farten en vigtig detalje i kontrakten, som kan få stor økonomisk betydning, fortæller juridisk konsulent i Business Danmark, Teit Bang Heerup.

"Vi oplever, at mange er overraskede over, hvor lidt sikkerhed de har i starten af et nyt job. De kommer fra en fast stilling med flere måneders opsigelse og opdager først sent, at de i realiteten er langt mere sårbare i den nye stilling," siger han og uddyber:

"De fleste ansættes på prøve de første tre måneder, og i prøvetiden har de kun 14 dages opsigelsesvarsel med løn. Det er altså dig som lønmodtager, der har mest økonomisk spil, hvis jobbet skulle vise sig ikke at leve op til forventningerne – eller hvis virksomheden ombestemmer sig – så står du med et meget kort varsel til at finde et nyt job, før lønnen stopper. Det ser vi jo desværre eksempler på."

Forsøg at få fjernet prøvetiden

De seneste 12 måneder har 857.492 danskere skiftet arbejde ifølge Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

Teit Bang Heerup anbefaler, at du forsøger at forhandle prøveperioden væk.

"Hvis man går fra en stilling med lang opsigelsesfrist, bør man som minimum forsøge at få bedre betingelser i den nye kontrakt. Det kan give mere økonomisk sikkerhed, hvis det nye job ikke fungerer som forventet," lyder rådet fra Teit Bang Heerup.

"Står du i en god forhandlingsposition til en stilling med stor efterspørgsel, vil mange virksomheder være villige til at sløjfe prøvetiden. På den måde er du sikret løbende måned plus en måned, hvilket i realiteten vil sige 1-2 måneders opsigelse med løn, alt efter hvornår på måneden du bliver opsagt inden udgangen af din femte ansættelsesmåned."

"En kort opsigelsesfrist er ikke kun en ulempe for dig. Har du for eksempel søgt flere jobs og får et andet tilbud, du hellere vil have, så er prøvetiden din hurtige udvej," siger han og påpeger, at arbejdsgiveren desuden det første år kan opsige dig uden at give dig en begrundelse.

Nyt job: Din hurtigste vej til succes

Fakta om prøvetiden

Langt de fleste ansættes i dag med en prøvetid på tre måneder. Her kan du blive opsagt med 14 dages varsel, men kun så længe opsigelsesperioden er afsluttet inden prøveperiodens udløb.

Du kan selv opsige jobbet med dags eller 14 dages varsel, så vær økonomisk forberedt på, at du i de første tre måneder hurtigt kan stå uden løn.

Lad os tjekke de præcise vilkår i din kontrakt

Så længe får du løn under opsigelsen som funktionær

Når du bliver opsagt, skal du have besked inden udgangen af en måned, og dit opsigelsesvarsel afhænger af, hvor længe du har været ansat.

Du skal have modtaget opsigelsen inden midnat på den sidste dag i måneden, før dit opsigelsesvarsel begynder at gælde. Samtidig tæller opsigelsesperioden med i din samlede anciennitet.

Modtager du opsigelsen bare én dag for sent, kan det betyde, at dit varsel bliver længere.

Du har ret til en fratrædelsesgodtgørelse oveni– hvis du bliver opsagt efter 12 års ansættelse (1 måneds løn) og efter 17 års ansættelse (3 måneders løn).

Din anciennitet ved fratræden inklusive opsigelsesperiodenDit varselArbejdsgivers varsel
0-3 måned (med prøvetid)1-14 dage14 dage
0-6 måned (uden prøvetid)1 måned1 måned
½-3 år1 måned3 måned
3-6 år1 måned4 måned
6-9 år1 måned5 måned
Over 9 år1 måned6 måned

Eksempel: Her vinder du en måneds ekstra løn

3 måneders opsigelsesfrist:

Hvis du har været ansat mindre end 2 år og 9 måneder, når du bliver opsagt, så er dit opsigelsesvarsel 3 måneder + løbende måned. Rammer du eksempelvis 2 år og 9 måneders ansættelse den 1. marts og bliver du opsagt senest den 28. februar kl. 23.59, er sidste lønningsdag den 31. maj. Løbende måned er februar og de 3 måneder er marts, april og maj.

4 måneders opsigelsesfrist:

Har du derimod været ansat mere end 2 år og 9 måneder, den dag du bliver opsagt, så når du op på mere 3 års anciennitet, før du fratræder (2 år og 9 måneders ansættelse + din opsigelsesperiode på 3 måneder + løbende måned). Det betyder, at du runder 3 års ansættelse, før du fratræder. Derfor stiger dit opsigelsesvarsel fra 3 til 4 måneder. Eksemplet ser sådan nu sådan ud: Du bliver opsagt 1. marts, hvor du præcis har været ansat i 2 år og 9 måneder. I det tilfælde vil din sidste lønningsdag være den 31. juli. Den løbende måned er resten af marts og de 4 måneders varsel tæller april, maj, juni og juli.