Ny lov skal sætte en stopper for, at arbejdsgivere fravælger ansøgere på grund af deres alder. Det har hver femte gjort, viser undersøgelse
Hvor gammel er du?
Det spørgsmål har mange danskere støt på, når de har søgt job – og for en dels vedkommende kan det have diskvalificeret dem fra at komme i betragtning til jobbet.
Der har længe været forbud mod at frasortere ansøgere på grund af alder, mens det har været tilladt at spørge, hvor gamle ansøgerne er. Det bliver også et no-go fra 1. juli, fortæller beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard.
- Vi skal gøre, hvad vi kan for at undgå, at seniorer føler sig diskrimineret og oplever at blive valgt fra udelukkende på grund af deres alder. Det er ikke bare ulovligt, det er også tudetosset i en situation, hvor virksomhederne mangler arbejdskraft. Seniorer er ofte en meget stærk arbejdsressource, som har mange år tilbage på arbejdsmarkedet.
- Jeg er med på, at det her forbud ikke gør det alene, men det er med til at sende et stærkt signal. Med lovgivningen vil vi undgå, at arbejdsgiverne frasorterer i bunken af ansøgninger blot ved et kig på fødselsdatoen, inden den er læst, og man rent faktisk har taget stilling til ansøgerens kompetencer, siger Peter Hummelgaard i en pressemeddelelse om den nye lov.
Hver femte arbejdsgiver sorterer på alder
Selvom aldersdiskrimination er ulovligt, oplever især mange ledige seniorer, at de bliver valgt fra på grund af fødselsdatoen, når virksomhederne screener ansøgerne.
I 2021 viste en undersøgelse fra rekrutteringsvirksomheden Ballisager - med svar fra mere end 1.000 virksomheder - at 19 pct. i strid med forskelsbehandlingsloven har siet ansøgere fra efter alder – fænomenet er mest udbredt blandt rekrutteringskonsulenter mellem 18-40 år. Kun 7 pct. har valgt ansøgere fra på grund af køn og nationalitet.
Tager virksomhederne ikke signalet alvorligt, vil beskæftigelsesministeren overveje yderligere tiltag, fortæller han
- Jeg har møder med virksomheder, organisationer og partier for at høre, om der er andre gode idéer til, hvordan vi undgår diskrimination af seniorer på arbejdsmarkedet.
Arbejdsgivere kan dog fortsat ved et hurtigt blik på cv´et lure, hvor lang erfaring og dermed hvor gammel kandidaten cirka er.
Svært at bevise aldersdiskrimination
I Business Danmark håber advokatfuldmægtig Lars Clement Madsen, at loven vil få flere arbejdsgivere til at fokusere på ansøgerens kompetencer frem for grå hår og rynker.
- Vi ser sjældent den slags sager. Det er ikke lig med, at problemet ikke eksistere. Men arbejdsgivere ved godt, de ikke skal bruge alder som forklaring ved et afslag, og så er det svært at forfølge sagen, fordi der i forskelsbehandlingssager er delt bevisbyrde og lønmodtageren skal kunne pege på konkrete omstændigheder, som sandsynliggør, at der har fundet forskelsbehandling sted, siger han.
Mens Ballisager-undersøgelsen påpeger, at der diskrimineres mere på alder end køn og nationalitet, så fylder sager ubetinget mindst hos Ligebehandlingsnævnet. Et kig i Ligebehandlingsnævnets årsberetning viser, at der i 2020 kun blev afgjort 36 sager om forskelsbehandling på grund af alder – i to af sagerne udløste det en godtgørelse.