Hver fjerde dansker siger, de yder mindre på jobbet, fordi de synes, de får for lidt i løn. Det er farligt for både virksomheder og medarbejdere

Først kom fænomenet ”the great resignation” under coronakrisen, hvor mange dage med familien på hjemmekontoret fik lønmodtagere i flæng til at tage livet og arbejdsliv op til revision.

I 2022 dukkede så følgefænomenet ”quiet quitting” op - det stille farvel – hvor flere, i stedet for at kvitte jobbet, skruede ned for energien og engagementet, så arbejdsindsatsen bedre stod mål med den egentlige jobbeskrivelse.

Der er nu også tegn på, at det stille farvel også har vundet indpas på det danske arbejdsmarked. Ifølge ny undersøgelse lavet af Norstat for fagforeningen Business Danmark mener 48 pct. af de adspurgte lønmodtagere, at deres løn ikke står mål med deres indsats på jobbet. Og værre endnu får det knap hver fjerde (23. pct.) til at skrue ned for arbejdstempoet. Det bør få alarmklokkerne til at ringe hos både arbejdsgivere og lønmodtagere, fortæller Martin Kildgaard Nielsen, CEO i Business Danmark til finans.dk.

- Dette kan ikke bare true virksomhederne, der mister vigtig arbejdskraft, men det kan også ramme medarbejderen som en boomerang, da det kan resultere i fyring eller dårlig reference til fremtidige jobansøgninger, siger Martin Kildgaard Nielsen, der tilføjer at undersøgelsen også skal ses i lyset af den høje inflation, der har betydet en reallønsnedgang for mange lønmodtagere.

Martin Kildgaard Nielsen minder om, at det fortsat er arbejdstagers marked med gode muligheder for et jobskifte – eventuelt til en højere løn. Her er det vigtigt at begge parter forhandler ud fra fakta og lønstatistikker. Men han råder samtidig medarbejderne til at gå i dialog med deres arbejdsgiver, hvis de er utilfredse.

- Det bedste er som regel, hvis man kan finde til enighed. Men kan man ikke det, skal man samtidig huske, at den indsats, du yder til sidst i virksomheden, vil ofte være den, du huskes for, og som vil bringe dig videre til dit næste job eller måske være med til at holde døren åben, hvis du en dag ønsker at søge tilbage, påpeger han.

Tidligere i år viste en anden undersøgelse lavet af Norstat for Business Danmark, at mere end hver fjerde lønmodtager (27 pct.) føler, at deres virksomhed kræver mere af dem end for bare et år siden, og at mere end hver femte (22 pct.) ofte har følt sig stresset de seneste tre måneder.

Er du utilfreds med andet end løn?

Et jobskifte skyldes som regel et mix af flere forhold - drømme om ny udvikling og nye opgaver, utilfredshed med chef eller kolleger eller fleksibilitet og kortere transporttid. Ja og så en bedre lønpakke. Før du skifter anbefaler vi, at du sparrer med venner eller professionelle om, hvad der er det rigtige for dig. Måske er det et fortsætte samme spor i en anden virksomhed eller branche - men det kan også være at du når frem til at du vil arbejde med noget helt andet.