• Arbejdsglæde
  • Stress

Negative jobtanker hjemsøger os i fritiden

For mange opgaver og for få pauser. Hver fjerde dansker er så presset på jobbet, at det tynger dem i fritiden. Mange har brug for ”slack” i kalenderen
  • 16.06.2023
  • Michael Krag-Svendsen

Del artikel

For mange opgaver og for få pauser. Hver fjerde dansker er så presset på jobbet, at det tynger dem i fritiden. Mange har brug for ”slack” i kalenderen

Fritiden skulle være der, hvor du laver lige præcis det, du har lyst til og får ny energi af.

Men sådan er virkeligheden langt fra altid, viser ny undersøgelse, som fagforeningen Business Danmark har fået lavet blandt 1.268 danske lønmodtagere via Norstat.

Halvdelen af lønmodtagerne grubler tit over arbejdet i fritiden, men hver fjerde (26 pct.) tager decideret bekymringer med hjem, som forringer deres livskvalitet.

I dag er arbejde og fritid i høj grad blevet sammenfiltret for mange mennesker. Især i kølvandet på pandemien, hvor antallet af hjemmearbejde er steget betydeligt, er mange lønmodtagere konstant "på arbejde" mentalt set, døgnet rundt. Et problem, der kalder på handling, advarer Martin Kildgaard Nielsen, CEO i fagforeningen Business Danmark.

- Det er bekymrende tal og kræver handling nu. Jeg tror, mange medarbejdere tænker på arbejdet i deres fritid, ligesom de måske også tænker på fritiden i arbejdstiden – og det er der egentlig ikke noget galt i. Men når balancen tipper og det påvirker så mange negativt, bør det være en alarmklokke, der ringer og får os til at handle, før det er for sent.

Kulturbærere skal se sig selv i spejlet

Martin Kildgaard Nielsen er opmærksom på, at den enkelte medarbejder også har et medansvar for at undgå, at arbejdet optager fritiden, men det er virksomhederne og ledelsen, der har ansvar for at skabe rammer, så det bliver almindeligt at være mentalt offline i fritiden.

- Det letteste ville være at bede medarbejderne om at stoppe med at spekulere over arbejdet derhjemme, men det er ikke løsningen. Jeg mener, vi skal starte i virksomheden og i ledelsen, fastslår Martin Kildgaard Nielsen og fortsætter:

- Ledere skal som kulturbærere og se sig selv i spejlet, for selvsamme undersøgelse viser, at to ud af tre ledere tænker på arbejdet i deres fritid, mens det er lige under halvdelen af deres medarbejdere. Det signalerer klart, der er plads til forbedringer.

- Vi kan ikke undervurdere betydningen af at skabe en sund balance mellem arbejde og fritid. Det er i virksomhedernes interesse at have medarbejdere, der er engagerede, produktive og trives både på og uden for arbejdspladsen. Det er på tide, at vi alle tager ansvar for at skabe sunde arbejdsvaner og en kultur, der støtter en positiv work-life balance, siger han.

Ekspert: Du skal have slack i kalenderen

Ifølge undersøgelsen har ansatte svært ved at finde tid til at overskue og bearbejde dagens indtryk på jobbet.

Eksempelvis mener hver sjette (16 pct.), at de mangler tid til at nå deres arbejdsopgaver. Hver fjerde (26. pct.) har aldrig tid til at gennemtænke deres opgaveløsninger. Og mere end hver tredje (36 pct.) har ikke nok fysiske og mentale pauser mellem opgaverne – det er især udtalt blandt kvinder, hvor 45 pct. efterlyser flere pauser, mens 28 pct. mænd gør det samme. Ansatte mellem 19-49 år mener ligeledes, der mangler pauser og tænketid, sammenlignet med kollegerne over 50 år.

I sin sommerskole-podcast 1 om bogen ”Jytte vender tilbage” advarer forfatter og ekspert i adfærdsdesign, Morten Münster, om at tro, at vi er mest effektive, når kalenderen er 100 pct. fyldt med opgaver.

- I alle de organisationer jeg har arbejdet i, var der altid to ting, der gik igen. Folk syntes, der var et misforhold mellem, hvor meget de arbejdede og hvor meget de kunne producere til kunder og borgere. Den anden ting var at folk aldrig nåede, det de havde planlagt. Og årsagen var altid, at de havde for travlt eller der skete noget forudsigeligt. Så der er simpelthen et eller andet galt med de systemer, vi har bygget, fortæller han.

I researchen til bogens første kapitel faldt han over begrebet slack og transportforskning, der viste, at en vej er 100 pct. effektiv, når den er 70 pct. belagt.

- Så undersøgte jeg om det samme gjorde sig gældende inden for andre områder for eksempel LEAN-projekter i organisationer og industriproduktion. Også her viste det sig, at man var mest effektiv, når man var 70 pct. belagt med opgaver, ikke 100 pct. Men når man serpå folks kalendere, så er de næsten altid fyldt fuldstændig op. Slack er den her tanke om at få noget elastik, en buffer og plads i sin organisation, så man har plads til at tage imod alle de påvirkninger, der kommer fra omverdenen, siger han i podcasten.

Nøgletal fra Business Danmarks Norstat-undersøgelse

  • 50 pct. tænker ofte over sit arbejde i fritiden
  • 36% føler ikke de holder tilstrækkelig fysiske og mentale pauser på jobbet
  • 26 pct. påvirkes negativt af jobtanker i fritiden
  • 26% har aldrig tid til at reflektere over, hvordan de bedst løser deres arbejdsopgaver
  • 16 pct. føler sjældent de har tid nok til deres arbejdsopgaver

Få nyheder og trends inden for salg og marketing direkte i din mailbox.