• Job
  • Arbejdsglæde

Mange vil ikke arbejde til pensionsalderen

Selv om de fleste politikere mener, vi skal arbejde længere, pønser fire ud af ti på at selvpensionere sig før tid. Beregn din pensionsalder
  • 15.06.2023
  • Michael Krag-Svendsen

Del artikel

Selv om de fleste politikere mener, vi skal arbejde længere, pønser fire ud af ti på at selvpensionere sig før tid. Beregn din pensionsalder

For små tyve år siden vedtog et bredt folketingsflertal, at pensionsalderen skulle følge den stigende levealder - for at skaffe flere hænder på arbejdsmarkedet, højere skatteindtægter og mindre udgifter til folkepension.

Konsekvensen er, at den maksimale folkepensionsalder for mange danskere nu er sneget sig op på 69 år. En aldersgrænse som politikerne diskuterer hver femte år - næste gang i 2025.

Men nu viser det sig, at rigtig mange lønmodtagere langt hellere vil have tid til børnebørn, rejser og fritidsaktiviteter end knokle på til lokkerne bliver for grå.

Fire ud af ti danskere mellem 19-66 år forventer, at de vil forlade arbejdsmarkedet, før de når den fastsatte folkepensionsalder - og 45 pct. lægger også penge til side, så de rent faktisk har råd til et tidligere exit. Det viser helt ny undersøgelse lavet af Norstat for Business Danmark blandt 1.268 danskere på arbejdsmarkedet.

Det er høje tal, der bør få advarselslamperne til at bimle og bamle blandt politikere og virksomheder, mener Jens Neustrup Simonsen, landsformand i Business Danmark.

- Det vidner om, at lønmodtagerne har helt andre planer, når det gælder arbejde og pension. Flere har de seneste mange år selv sparet til deres pension i pensionskasser, investeret i aktier og har opbygget store friværdier i bolig – alt sammen faktorer, der kan gøre dem økonomisk uafhængige, og som betyder, de ikke er nødt til at arbejde indtil folkepensionsalderen, siger han og uddyber:

- Det siger også noget om, hvor lidt selve folkepensionens størrelse fylder i den samlede privatøkonomi. I dag ved vi godt, vi selv har ansvar for at spare op, hvis vi vil have et rigt seniorliv.

Danskere under 35 år vil gerne, men kan ikke

Spørger man danskere mellem 19-34 år, hvornår de vil stemple ud af jobmarkedet, så adskiller de sig ikke fra deres ældre kolleger.

Det gør deres pensionsvilkår til gengæld. Unge pensionsopsparere er nemlig dårligere stillet med hensyn til, hvornår de kan begynde at trække på deres arbejdsmarkedspension. Har du oprettet en pensionsopsparing efter 2018, kan få penge udbetalt tre år før folkepensionsalderen, mens du kan få den udbetalt fem år før folkepensionsalderen, hvis din pensionsordning er fra før 2018 og allerede som 60-årig, hvis den er fra før 1. maj 2007.

Det får Jan V. Hansen, vicedirektør Forsikring & Pension til at anbefale politikerne, at bløde op på reglerne.

- Vi håber på en justering af reglerne, så de unge også får mulighed for at starte udbetaling af deres egen pensionsordning fem år inden folkepensionen. Det vil give en yderligere fleksibilitet i tilbagetrækningen og sikre samspillet med seniorordninger – såkaldte ”frit valgs-ordninger” - i de private overenskomster, siger han til Finans.dk.

Arbejdsmarkedet skal være mere bæredygtigt

Mens tidlig pensionering af nedslidte fylder i den offentlige debat, peger Norstat-undersøgelsen på, at politikere og erhvervslivet bør interessere sig mere for den store gruppe raske ældre, så vi undgår en tsunami af tidlig selvpensionering, mener Jens Neustrup Simonsen.

- Det er enormt vigtigt, at de føler sig motiveret til at bevare kontakten til arbejdsmarkedet på deres præmisser. Langt de fleste danskere er glade for deres arbejde, men de vil bare også noget andet og noget mere. En tendens vi har set forstærket under og efter coronaen.

- Arbejdsidentiteten fylder stadig meget for mange, så erhvervslivet skal i endnu højere grad tænke i overgange frem for udløbsdatoer, siger Jens Neustup Simonsen, og opfordrer virksomheder til at satse på bæredygtige rammer for et fleksibelt og rummeligt arbejdsliv.

- Mange virksomheder har de senere år introduceret forskellige seniorordninger med nedsat tid eller har andre favorable vilkår. Det kommer vi til at se endnu mere af de kommende år, i takt med kampen om arbejdskraft intensiveres, fordi mange både kan og vil forlade arbejdsmarkedet før tid, påpeger Jens Neustrup Simonsen.

Samtidig mener han, arbejdslivet skal geares mere til medarbejdere i alle aldre.

- Digitaliseringen går ufattelig stærkt og vil skabe store forandringer på de danske arbejdspladser, tænk bare på, hvad kunstig intelligens kommer til at forandre. Her er kompetenceudvikling og et godt arbejdsmiljø nøgleredskaber, så kan sikre, det fortsat er sjovt og udviklende at gå på arbejde.

I snit lægger Business Danmarks medlemmer 11 pct. af lønnen til side til pension.

Få nyheder og trends inden for salg og marketing direkte i din mailbox.