• Arbejdsmiljø
  • Salg
  • Ledelse

Disse salgs- og marketingprofiler arbejder mest

I det private er arbejdstidstiden typisk 37-40 timer om ugen. Men hver femte arbejder mere. Se, hvilke jobprofiler der spenderer flest timer på jobbet
  • 31.05.2023
  • Michael Krag-Svendsen

Del artikel

Disse salgs- og marketingprofiler arbejder mest

I det private er arbejdstidstiden typisk 37-40 timer om ugen. Men hver femte arbejder mere. Se, hvilke jobprofiler der spenderer flest timer på jobbet.

Vidste du, at arbejdstiden er 37 timer om ugen for højtuddannede i staten, regioner og kommuner – inklusiv arbejdsgiverbetalt frokostpause?

I det private svinger arbejdstiden derimod mellem 37-40 timer alt efter, hvem der betaler frokostpausen - og hver femte lægger mere end 40 timers arbejde på jobbet om ugen, viser ny analyse på baggrund af Business Danmarks årlige lønundersøgelse.

Særlig tre forhold spiller ind arbejdstiden, fortæller Hanne Hjordt ansvarlig for løn- og karriererådgivning i Business Danmark.

- De lange arbejdsdage er mest udbredt de steder, hvor der er et konkret karrieremæssigt incitament. For eksempel arbejder dobbelt så mange ledere som menige medarbejdere over 40 timer om ugen, siger hun

- Samme tendens til ekstraarbejde ser vi blandt ledere og medarbejdere, der har udsigt til ekstra lønincitamenter i form af bonus eller provision.

- Og sidst men ikke mindst har hjemmearbejde udvisket grænserne mellem arbejde og privatliv. Det skal både medarbejdere og ledere være opmærksom på, så de nøje overvejer, hvad det har af betydning, når man arbejder mere end de aftalte timer – og hvad man derfor også giver afkald på, siger hun.

Ugentlig arbejdstid32-36 timer37-40 timerOver 40 timer
Fast løn2%83%15%
Fast løn + bonus1%76%23%
Fast løn + provision3%72%25%
Ren provision5%53%42%
Personaleleder1%66%33%
Medarbejder2%82%17%
Total1,4%78,9%19,7%

Kilde: Business Danmarks lønundersøgelse gennemført 2023

Din tid er dyrebar

Hanne Hjordt opfordrer samtidig til at holde et vågent øje med, at arbejdstiden ikke skrider.

- Mange er nok indstillet på at tage en ekstra tørn periodevist. Men det må aldrig blive normen, medmindre lønnen så følger med, og det er vigtigt at have øje for arbejdsbyrden ikke bliver så stor, at den ansatte ender i en stress-sygemelding, siger hun og uddyber:

- I stedet for at se på arbejdsindsats i timer på kontoret, så bør leder og medarbejder i samråd kigge på arbejdsprocesserne og forsøge at identificere, hvordan opgaverne kan optimeres.

- Og så skal vi huske, at vi kun kan bruge tiden en gang. Der er enorm forskel på, om du arbejder 37 fremfor 40,5 time om ugen. Den ekstra halve time om dagen bliver til tre ugers ekstra arbejde om året - eller ekstra ferie om man vil. I en tid med høj inflation har virksomhederne vanskeligere ved at imødekomme medarbejdernes høje lønønsker. Derfor er der et vindue for at forhandle om arbejdstiden i stedet.

Den seneste lønundersøgelse fra Business Danmark viser også et mindre skred hen mod fast løn frem præstationsløn.

Her arbejder flest mere end 40 timer om ugen

Her kan du se den gennemsnitlige arbejdstid for ti udbredte salgs- og marketingtitler. Tendensen er at arbejdstiden er højere i salgsjob end i marketing - det kan hænge sammen med at præstationsløn er mere udbredt i salg.

Ifølge EUs arbejdstidsdirektiv må en medarbejder ikke arbejde mere end 48 timer om ugen i snit set over fire måneder. Sker det, kan arbejdsgiveren blive dømt til at betale en godtgørelse.

Ugentlig arbejdstid32-36 timer37-40 timerOver 40 timer
Salgsdirektør0%58%42%
Salgschef1%62%37%
Marketingchef0%67%33%
Key account manager1%77%22%
Salgskonsulent1%78%20%
Account manager3%84%14%
Social media manager4%88%8%
Marketing manager0%93%7%
Marketingkonsulent1%93%6%
Marketingkoordinator4%91%5%
Total1,4%78,9%19,7%

Få nyheder og trends inden for salg og marketing direkte i din mailbox.