Krigen i Ukraine påvirker holdningen til russere i Danmark. Lad ikke en mands værk skabe splid på danske arbejdspladser, påpeger Business Danmark
Ny stor undersøgelse lavet af analyseinstituttet Userneeds for fagforeningen Business Danmark viser, at flere danske lønmodtagere vender tommelfingeren nedad, hvis deres virksomhed skulle overveje at ansætte en russisk kollega – omvendt er ukrainere meget velkomne i de danske virksomheder.
Faktisk har hver tredje har det enten meget dårligt eller dårligt med, at få en ny russisk kollega. Helt anderledes forholder det sig, hvis der er tale om en ny medarbejder af ukraisk afstamning – her er halvdelen begejstret, mens kun hver tyvende er skeptisk.
En gal mands værk skal ikke ramme uskyldige
- Det er uhyggelige billeder og beretninger, vi hver eneste dag bliver præsenteret for i medierne – og ikke mindst forfærdeligt for de mange folk, der er drevet på flugt – i det lys er det utrolig positivt, at så mange er åbne overfor at ansætte ukrainske flygtninge, siger Jens Neustrup Simonsen, landsformand i Business Danmark.
- Men vi skal passe på med ikke at skabe et polariseret samfund. Fordi Rusland i dag har en leder, hvis handlinger de færreste kan sympatisere med – ej heller den menige russer - så skal vi passe på med at udskamme en befolkning. Den menige russer er alt andet lige uskyldig og kan være lige så god en kollega som en ukrainsk, og har givetvis lige så meget behov for at blive en del af et fællesskab som alle andre.
Sprog og kompetencer?
Af undersøgelsen fremgår det endvidere, at barrierene for at integrere ukrainske flygtninge til det danske arbejdsmarked skal findes inden for sprog (69 pct.), manglende kompetencer (30 pct.) eller frygten for at miste eget arbejde (26 pct.).
- Det er altafgørende at vi integrerer flygtningen hurtigst muligt på arbejdsmarkedet, så de får en så normal hverdag som overhoved mulig – på den måde hjælper vi dem, men vi må ikke glemme, at det også er en gevinst for det danske arbejdsmarked - for lige nu skriger virksomhederne på arbejdskraft og særlig ukrainere har nogle efterspurgte færdigheder, fortæller Jens Neustrup Simonsen.
Og han uddyber, at danskerne ikke skal frygte for deres arbejde
- Særligt Ukrainere har generelt ry for at være et hårdtarbejdende folk med stærke kompetencer inden for eksempelvis tech-området, og det er netop her, efterspørgslen er særlig stor blandt danske virksomheder – så i det lys skal danske lønmodtagere ikke frygte for eget arbejde.
Naturligvis kan sprog være en barriere, men mange ukrainere har i dag gode engelske sprogfærdigheder, så det bør alt andet lige ikke være en barriere i mange jobs, men måske oveni købet en fordel, når vi snakker fremtidige eksportjob, forklarer han.