• Salg
  • Markedsføring
  • Bæredygtighed

Ny krisetrend du skal bide mærke i

Først stod mærkevarerne for tur, så kvalitetsprodukterne og nu sløjfer mange forbrugere helt de økologiske fødevarer for at få pengene til at slå til
  • Michael Krag-Svendsen

Del artikel

Først stod mærkevarerne for tur, så kvalitetsprodukterne og nu sløjfer mange forbrugere helt de økologiske fødevarer for at få pengene til at slå til

Energikrise, inflation og stigende renter. Den økonomiske krise kradser derude, og det har på kort tid fået danskerne til at ændre indkøbsvaner.

Da krisen startede i foråret 2022, fik det ifølge DR danskerne til især at holde igen med køb af dyre mærkevarer til fordel for discountprodukter, ligesom de rekordhøje brændstofpriser i foråret har fået flere til at spare på de dyre dråber, skriver FDM.

Mens det er et plus for den grønne omstilling, at danskerne sparer på benzin, el og gas, så ser vi nu bagsiden af den rekordhøje og langvarige inflation og den vedvarende krig i Ukraine. Nemlig et fald i forbruget af bæredygtige fødevarer – hvor Danmark ellers er verdensmestre.

Ny undersøgelse gennemført af Norstat for Business Danmark, omtalt i BT, viser, at danskerne lige nu drosler kraftigt ned på forbruget af økologiske dagligvarer. Mere end hver tredje (35 pct.) køber langt sjældnere økologiske fødevarer som følge af prisstigningerne.

Blandt dem, der sjældnere vælger Ø-mærket i køledisken, køber 80 pct markant mindre eller slet ikke økologisk kød længere. Lidt bedre - men stadigvæk skidt - ser det ud for henholdsvis de to suverænt største økologiske varegrupper – mejeriprodukter og de økologiske grøntsager – her er det henholdsvis 64 pct og 62 pct, der enten helt er stoppet eller markant har nedjusteret deres indkøb.

- Jeg synes, det er voldsomme tal. Vi ved, at økologisk fødevareproduktion alt andet lige handler om at skabe en bæredygtig landbrugs- og fødevareproduktion, hvor man tager særlige hensyn til miljø, natur og dyrevelfærd - og som så igen påvirker vores generelle sundhed. Det har taget år, at få befolkningen til at forstå vigtigheden heraf, og dykker man ned i tallene er det særligt den yngre generation under 40 år, der fravælger disse produkter, hvilket blot sætter tingene yderligere i perspektiv, siger Jens Neustrup Simonsen, landsformand i Business Danmark.

Opfordrer ny regering til handling

Med de prisstigninger vi oplever i øjeblikket, og den dertilhørende faldende realløn, opfordrer han den kommende regering til at tage vores svækkede økologiske indkøbsadfærd med i ligningen i regeringsforhandlingerne.

- Jeg er ikke tilhænger af fanatisme og folk skal have lov at vælge fra og til. Men vi ved hvilken indvirkning økologiske dagligvare har på os i forhold til bæredygtighed og i det lys er det måske tid til at skride til handling. Vi har en masse dygtige økologiske landbrug, som ikke mindst er med til at positionere os i front på eksportmarkedet, når det gælder den grønne omstilling. Den omstilling, og danske job skal vi beskytte i den ekstraordinære situation, råder Jens Neustrup Simonsen.

- Vi så under coronakrisen, hvor hurtigt nye trends blev til mere varig adfærd. Hvis ikke vi er handler, risikerer vi, at det økologiske landbrugserhverv og forbrug blive sat flere år tilbage.

Og han giver samtidig et bud på, hvad løsningen kan være:

- En af løsningerne kunne være, at vi sænkede afgifterne på økologiske dagligvare i en periode, for så at få forbrugerne tilbage på sporet – vi har alle et ansvar for sammen at skabe et bæredygtigt samfund og det gælder ikke mindst indenfor landbrugs- og fødevareproduktionen.

Under det nyligt afholdte valg til folketinget foreslog landbrugs- og fødevarepolitisk chef i Økologisk Landsforening, Sybille Kyed, noget lignende i Dagbladet Information.

Ifølge Danmarks Statistik eksporterede danske virksomheder i 2003 økologiske fødevare for knap en kvart milliard. I 2019 rundede eksporten tre milliarder kroner, og er siden faldet lidt.

Få nyheder og trends inden for salg og marketing direkte i din mailbox.